Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

18. sporstke igre Zeničko-Dobojskog kantona “Zenica 2022”

U organizaciji Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Grada Zenica u subotu, 11.06.2022. godine, održane su, na Atletskom stadionu KSC „Kamberovića polje“, tradicionalne 18. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu.

Igre je svečano otvorio Omer Škaljo, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.

Takmičenje se odvijalo u atletskom višeboju: bacanje kugle, diska, koplja,čunja, trke u mehaničkim kolicima, te šahu. Učešće je uzelo više od 50 takmičara iz 7 opština i gradova Zeničko-dobojskog kantona: Zenica, Žepče, Zavidovići, Doboj Jug, Vareš, Kakanj i Visoko.

Praćeni lijepim vremenom, postignuti su zavidni rezultati, a zasluge pripadaju takmičarima, dosadašnjim višestrukim prvacima u tim disciplinama i najboljim sportistima i sportistkinjama u sportu za osobe s invaliditetom na podrućju Kantona i šire.

Harun Aliefendić, predsjednik Upravnog odbora Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Grada Zenica je istakao da je, uz odlične vremenske uslove, najbitnije bilo pokazati da su i osobe s teškim oblikom invaliditeta sastavni dio našeg sistema, našeg društva i da mogu aktivno i kvalitetno živjeti i dokazati se kroz sport i, naravno, kroz sve druge društvene aktivnosti. Napomenuo je da će Zenica u septembru ove godine biti domaćim i tehnički organizator tradicionalnog Međunarodnog prvenstva–Sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize najmasovnijeg atletskog i šahovskog takmičenja u regiji na kojem učestvuju takmičari iz cijele Bosne i Hercegovine i država nastalih nakon disolucije SFR Jugoslavije, a koje organizuje Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine čije su članice i sva udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Na Igrama je aktivno učestvovao, kao sudija, Dejan Mileusnić iz Zenice, aktuelni bosanskohercegovački rekorder u bacanju koplja, koji je u srijedu ponovo pobijedio na 13. međunarodnom atletskom mitingu „Zenica 2022“.

Harun Aliefendić i Samira Đidić
Mirsad Đulbić
Bacanje čunja
Dejan Mileusnić