PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

09.07..2014. godine

MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO I XI SPORTSKE IGRE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
Zenica, 06. - 08 juna 2014.

 

pobjednik

U Zenici su, od 06. do 08. juna 2014. godine na stadionu Sportskog centra 'Kamberovića polje' održane Međunarodne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

Igre su održane u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH,  pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva kulture i sporta.

Domaćin ovogodišnjih igara bilo je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica – član Saveza.

Na Sportskim igrama je nastupilo oko 130 takmičara – paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (u zvaničnoj konkurenciji i van konkurencije).
Učestvovali su takmičari iz država regije - Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, te domaćina Bosne i Hercegovine koju su predstavljali takmičari iz 15 područnih udruženja-članica Saveza Federacije Bosne i Hercegovine i takmičari iz bh.entiteta Republike Srpske.

Svečanosti otvaranja sportskih igara prisustvovali su predstavnik federalnog Ministarstva zdravstva dr. Zlatko Čardaklija, premijer Zeničko-dobojskog kanton Munib Husejnagić, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kuture i sporta Mirko Trifunović i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović.

Ispred Saveza u svečanosti otvorenja  učestvovali su predsjednik Saveza doc.dr. Mirsad Muftić i generalni sekretar Saveza Elvira Bešlija, te Mirsad Đulbić, predsjednik Udruženja Zenica, i Hasan Topalović, predsjednik Organizaonog odbora domaćina Igara.

Svečanost otvaranja Međunarodnih sportskih igara, u realizaciji oficijelnog konferansijea, počela je u 09,30 sati defileom takmičara/učesnika sa zastavama svojih zemalja.
Nakon svečanog defilea intonirana je državna himna i obraćanje učesnicima od strane organizatora i prisutnih zvaničnika.

Takmičarima, i svim prisutnim, se prvo obratio dr. Zlatko Čardaklija, potom u ime glavnog organizatora Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara, a u ime organizatora domaćina premijer ZDK Munib Husejnagić.
Načelik Općine Zenica Husejin Smajlović zvanično otvorio ovu međunarodnu manifestaciju.

Na tradicionalnom Međunarodnom otvorenom prvenstvu i XI sportskim igrama paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koje su bile veoma dobro organizovane, učesnici Igara takmičili su se u atletici (trke u kolicima i bacačke discipline) i šahu, sa mnogo takmičarskog duha i vrlo uspješnim rezultatima i ugodnim druženjem svih učesnika i prisutnih.
Zbog težine invaliditeta učesnika i napornih putovanja učesnika iz udaljenih destinacija te velikog broja učesnika takmičenja u atletici i u šahu raspoređena su na period od dva dana, sa završnom svečanošću - podjelom medalja i diploma, a potom druženjem uz večeru i muziku.

Takmičenja su održana u sljedećim disciplinama:

Atletika:

  • Trke u kolicima: 100 m; 200 m; 400 m
  • Bacačke discipline: koplje, kugla, disk i čunj

Takmičenje u atletskim disciplinama je održano na atletskom stadionu Sportskog centra  ''Kamberovića polje“ – Zenica

Šah:

  1. Takmičenje (ekipno) po Bergerovom sistemu – održano u hotelu ''Zenica“

Vrhovni sudija u atletici bio je Zdeno Mileusnić, a u šahu Miralem Dževlan, FIDE internacionalni majstor.

Takmičarski, najvažniji, dio igara je protekao u sportskom duhu i bez primjedbi. Ostvareni su mnogi odlični pojedinačni rezultati, a uslovi za takmičenje su bili odlični.

  • Sveukupni ekipni pobjednik - muškarci u atletici je ekipa Zeničko - dobojskog kantona / Bosna i Hercegovina
  • Sveukupni ekipni pobjednik - žene u atletici je ekipa Tuzlanskog kantona / Bosna i Hercegovina
  • Pobjednik šahovskog turnira je ekipa Republike Srpske / Bosna i Hercegovina (zvanično)
  • Najstariji takmičar bio je Mirsad Đulbić - (68 godina) iz Zenice
  • Najmlađ takmičar/ka je bila Samira Džidić - (15 godina) iz Zenice

Žao nam je što nismo u mogućnosti objaviti sve ostvarene rezultate po disciplinama i kategorijama (i osvajače medalja) iz razloga što domaćin igara - tehnički organizator još uvijek nije dostavio propisane sudijske liste sa takmičenja!
Izvinjavamo se svim učesnicima, posebno gostima iz drugih država, zbog nedostatka svih rezultata i čim i ako dobijemo sudijske liste - rezultati će biti naknadno - dopunski objavljeni
.

Nakon završetka takmičarskog dijela Igara u hotelu ''Zenica', gdje su odsjeli svi učesnici i gosti, održana je svečanost podjele priznanja za postignute rezultate, svečana večara i druženje uz prigodnu muzičku zabavu u izvedbi KUD „Željezare Zenica“.

PRIPREME IGARA

Organizacija takmičenja koje okuplja osobe sa najtežim fizičkim invaliditetom zahtijeva posebne uslove i pripreme.

Savez kao glavni organizator je imao obavezu obezbijediti najveći dio sredstava za smještaj i putne troškove učesnika, te obezbjeđenje učešća ljekara-klasifikatora, predstavnika Paraolimpijskog komiteta kao i naprijed navedenog pratećeg-uobičajenog mobilijara:  medalja i trakica, diploma, majica, akreditacija i specijalnih stolica za bacačke discipline u atletici. Zeničkom udruženju kojem je kao članu Saveza je dodijeljeno da bude domaćin održavanja Igara je bio zadatak da obezbjedi tehničku organizaciju – stadion, obezbjeđenje, fizičku pomoć takmičarima, osvježenje i zabavni dio završne svečanosti.

Treba naglasiti da je organizacioni tim Saveza, nekoliko mjeseci prije održavanja Igara, radio na pripremama Igara kako bi ukupna organizacija bila na zadovoljstvo svih učesnika i uspješna u svakom smislu i kako bi Igre zadržale i poboljšale svoj dotignuti nivo poznat i priznat u regiji, uz napomenu da Bosna i Hercegovina, tj. naš Savez  jedini u regiji organizuje ovaj tip, masovnog, međunarodnog sportskog takmičenje za paraplegičare, tetraplegičare i oboljele od dječije paralize.
Saveza je kao glavni organizator vodio aktivnost pozivanja učesnika iz zemalja okruženja, pozivanja i obavještavanja udruženja-članica Saveza, prijem prijava, izrada raznih spiskova, tabela, sve dogovore sa udruženjima, rezervaciju smještaja u hotelu ''Zenica'', spisak prijavljenih učesnika sa razmještajem po sobama  (što je traženo od strane hotelskog menadžmenta) i proslijedio Udruženju Zenica prijave učesnika sa navedenim disciplinama i klasama a koji su dostavljeni u Savez.

Finansijska sredstva za realizaciju projekta održavanja Međunarodnih sportskih igara Savez je obezbjedio iz vlastitih sredstava i sredstava dobijenih od strane sponzora i donatora Igara.

Savez je finansirao putne troškove i boravak učesnika igara u hotelu “Zenica” u Zenici, koji ima adekvatne uslove smještaja bez arhitektonskih i drugih barijera i koji je u sklopu Sportskog centra 'Kamberovića polje' u Zenici.
Zeničko udruženje je, također, djelimično učestvovalo finansiranju održavanja Igara kroz obezbjeđenja stadiona, sudija i osvježenja u toku Igara.

Operativne aktivnosti Saveza
U svrhu što kvalitetnijeg kompletnog održavanja Igara organizacioni tim i stručna služba Saveza je preduzela slijedeće aktivnosti:

1.
Utvrđene su propozicije za ''Međunarodno otvoreno prvenstvo i XI sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize'' (po Pravilima AAIF i Paraolimpijskog komiteta) koja su zbog specifičnosti takmičenja prilagođene našim uslovima i primjenjive samo na navedenom takmičenju, a koje su sa Programom održavanja dostavljene, od strane Saveza, svim prijavljenim ekipama. U svim organizaciono-takmičarskim aktivnostima (dogovori sa glavnim sucem, utvrđivanje normi i rezultata, propozicije takmičenja...) učestvovao je predstavnik Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Almedin Osmanović, koji je svo vrijeme, kao supervizor, pratio takmičenje i postignute rezultate.
2.
Održani su pripremni sastanci sa sudijama, vođama ekipa i organizatorima
3.
Obezbjeđen je ljekar 'klasifikator' dr. Damir Jaganjac, koji posjeduje međunarodnu icencu za određivanja klasa za takmičenje osoba sa invaliditetom u atletskim diciplinama, i koji je izvršio pregled učesnika i uvid u njihovu medicinsku dokumentaciju kako bi  utvrdio grupu (klasu) u koju takmičar pripada prema međunarodnim normama, a što je obavljeno u sali hotela ''Zenica''.
4.
Izrađene su dvije specijalne-namjenske «stolice» za atletiku - bacačke discipline koje su prevezene u Zenicu, i sa kojih su bacali takmičari u ženskoj i muškoj konkurenciji. Iz Saveza smo ponijeli svu potrebnu opremu za postavljanje stolica, koje je postavio na Stadionu zaposlenik Saveza uz pomoć volontera iz Udruženja Zenica.
5.
Obezbjeđeno i dizajnirano je  150 medalja sa logom i natpisom Igara i 150 diploma koje su dodijeljene učesnicima  ovogodišnjih Međunarodnih sportskih Igara za postignute rezultate - plasman u svim takmičarskim disciplinama.
6.
Medalje i akreditacije su imale trakice sa natpisom mjesta i datumom održavnja Igara, a što je, također, dizajnirao i obezbjedio Savez kao organizator Igara.
7.
Akreditacije za sudije i tehničke organizatore koje su korištene u toku takmičenjas u dizajnirane i izrađene od stručnog tima Saveza
8.
Obezbjeđeno je 150 majica koje su dizajnirane od organizacionog tima Saveza sa logom Igara i nazivom i koje su podjeljenje ekipama-učesnicama Igara.
9.
Obezbjeđeni su pokrovitelj, partneri, sponzori, donatori i medijski pokrovitelji Igara i 'vizual' Igara.

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica je kao domaćin Igara obezbjedio:

1.
Stadion za atletske discipline i šahovske garniture
2.
Sudije za atletiku i šah
3.
Fizičku pomoć takmičarima – volontere
4.
Osvježenje u toku atletskog takmičenja
5.
Pehare koji su dodijeljeni za ukupne - ekipne plasmane po takmičarskim disciplinama
6.
Plakate najave održavanja sportskih igara.
7.
Zabavni dio završne svečanosti angažiranjem KUD „Željezare Zenica“.

Medijski pokrovitelji Međunarodnih sportskih igara bili su:

  • Televizija Federacije Bosne i Hercegovine, Radio ''Stari Grad'' Sarajevo, ''Oslobođenje'' i ''Nezavisne novine''.

Kao i do sada izvršena je detaljna analiza i prikupljene ocjene i izjave svih učesnika Međunarodnog otvorenog prvenstva i XI sportskih igara, članova-takmičara, gostiju iz inostranstva, predstavnika Paraolimpijskog komiteta, sportskih radnika i drugih relevantnih mišljenja.
Ocijenjeno je da su Sportske igre uspješno organizovane, da su takmičenja održana u sportskom i fer ponašanju takmičara te da su postignuti veoma dobri rezultati.
Prema reakcijama svih učesnika, a pogotovo takmičara iz inostranstva, dostignuti zavidni nivo organizacije i održavanja Međunarodnih sportski igara i ove godine je uspješno zadržan pa i poboljšan.

Napominjemo da je organizacija sportskih takmičenja za paraplegičare i oboljele od dječije paralize, kao jedne od najtežih kategorija osoba sa tjelesnim invaliditetom uopće, veoma bitna za održavanje njihovog pozitivnog društvenog stava i boljeg psiho-fizičkog stanja.
Realizacijom ovog Programa-Projekta postigli smo podizanje kvaliteta sportske djelatnosti, i postizanjem dobrih rezultata uspješnom prezentiranju naše zemlje u svijetu.
Takođe, dobrom organizacijom i obezbjeđenjem svih uslova za takmičenje, te okupljanjem velikog broja takmičara, otvorili smo mogućnost članovima-takmičarima za postizanje takmičarske norme u rezultatima kao uslova za učešće na svim ostalim takmičenjima.

 

 

ALBUM SLIKA SA MEĐUNARODNIJ IGARA - ZENICA 2014.
MOŽETE VIDJETI U NAŠOJ RUBRICI - LINK "ALBUMI"

ili

klikom na: Album 2014

 

Izvještaj uradio:
Administrator web-site
na osnovu podataka stručne službe Saveza i organizacionog tima Igrara

nazad na sport