PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

19.09..2015. godine

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJEČIH OD DJEČIJE PARALIZE TUZLA
SRBIJA: Završene 23. republičke sportske igre paraplegičara i kvadriplegičara
„SENI 23. RSI“


Završena je najposjećenija manifestacija osoba sa invaliditetom u Srbiji.
Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije realizovao je svoju tradicionalnu manifestaciju pod nazivoma „SENI 23. RSI“ od 14-16. septembra na terenima hotela „Jezero“ i u Boru kao dio svojih programskih aktivnosti u 2015. godini.

Osobe sa povređenom kičmenom moždinom (koje za kretanje koriste invalidska kolica ili neko drugo pomagalo) dva dana su se takmičili u streljaštvu, stonom tenisu, atletici (troboj), pikadu i šahu.

Ova najposjećenija manifestacija osoba sa invaliditetom u Srbiji je okupila 138 takmičara i asistenata.
Učešće su u okviru regionalne saradnje uzele i ekipe Bosne i Hercegovine, entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Makedonije i predstavnici Slovenije.

tz1

Bosnu i Hercegovinu predstavljala je bila ekipa iz tuzlanskog Udruženja paraplegičara i obolječih od dječije paralize, članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije Bosne i Hercegovine
Ekipa tuzlanskog Udruženja nastupila je u sastavu:
Fiketa Hasanović, Sumbila Smajlović, Kadira Nukić i Mirsad Hasić.

U atletskom troboju (bacanje koplja, diska, kugle-čunj) kao najtežoj disciplini učestvovalo je 85 takmičara, a najspremniji su bili takmičari iz Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara (UPIK) Smederevo, Zrenjanin i Šabac u konkurenciji žena, a kod muškaraca UPIK Beograd, Šabac i Čačak.
Naša ekipa, kao predstavnik Bosne i Hercegovine ostvarila je odlične rezultate u atletskom troboju (bacanje koplja, diska, kugle-čunj) i osvojila tri zlatne medalje, i to:
Fikreta Hasanović 2 zlatne medalje - bacanje koplja i bacanje čunja i                             
Sumbila Smajlović 1 zlatna medalja – bacanje kugle

Dobri rezultati su postignuti i u ostalim disciplinama pa je pehar sveukupnog pobjednika podigao kapiten ekipe UPIK Smederevo Nenad Mitrović, drugu godinu zaredom.

Učesnici su bili smješteni u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru.

tz2  Na kraju, organizator ove uspješne  manifestacije je izjavio da je ovo je velika sportska   manifestacija koja okuplja najviše osoba sa invaliditetom u Srbiji, ali i država iz okruženja, i koja   promoviše sport i aktivno učešće osoba sa invaliditetom u životu društvene zajednice.
  U Boru i okolnim gradovima ne postoje udruženja osoba sa povređenom kičemnom moždinom   (najčešće je to paraplegija i kvadriplegija) i ovo je dobra prilika da se Borani upoznaju sa   mogućnostima i dostignućima naših sportista. Nadamo se da je ovo prilika da će i Borani sa   povređenom kičmenom moždinom, inspirisani igrama, osnovati vlastito udruženje.

 

Stručna služba Saveza

nazad na sport