1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

14.08..2019. godine

MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR ZA OSOBE S INVALIDITTOM
''TITEL 2019'' - SRBIJA

Predstavnici našeg Saveza, ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica najuspješnija, ekipno i pojedinačno, na ovom šahovskom turniru.

U organizaciji Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara ''Tisa'' iz Titela, Srbija, održan je, u periodu od 05.08. do 08.08.2019.godine, tradicionalni Međunarodno takmičenja u šahu i pikadu za osobe s invaliditetom ''Titel 2019''. Ekipe su bile smještene u Vili  „Evanđelina“ u Sremskoj Kamenici, a takmičenje se održavalo u Titelu.

s1

Na ovogodišnjem turniru, koji je bio pozivnog karaktera, učestvovalo je 14 ekipe iz Slovenije i Bosne i Hercegovine i Srbije.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljale 3 ekipe – ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica iz bh. entiteta Federacija BiH, ekipa Banja Luke iz bh.entiteta Republika Srpska i ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Brčko iz Brčko Distrikta Bosna i Hercegovina., dok su Srbiju predstavljale 4 ekipe: „Tisa“ Titel, Zrenjanin, Opovo i Smederevo.

Ovu sportsku manifestaciju posjetili su dr Milka Budakov, zamjenica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Dragan Božić, predsjednik Opštine Titel. Oni su takmičarima poželjeli uspjeh na ovim takmičenjima i da se ugodno osjećaju u ovoj bačkoj varošici.

Ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica je ujedno bila i predstavnik Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine (SPODP FBiH).

Turnir je igran po Švajcarskom sistemu. Igrano je 5 kola sa tempom igre od 15 minuta po igraču.

Sudija na takmičnju u šahu bio je Miroslav Stanković savezni šahovski sudija iz Smedereva koji je uspješno priveo kraju ovaj tradicionalni turnir.

Ekipe su nastupale sa po 3 takmičara, a naša ekipa je nastupila u sastavu: Halid Bajramović, šahovski majstorski kandidat - 1. tabla;- . Ahmed Karalić, šahovski majstorski kandidat - 2. tabla i Ibrahim Hukić - 3. tabla.
Konačan plasman ekipa na međunarodnom šahovskom turniru:

  1. Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica - SPODP FBiH, bh.entitet Federacija BiH, Bosna i Hercegovina - 12 poena, zlatna medalja i pehar
  2. Ekipa Smedereva, Srbija -  9 poena, srebrena medalja i pehar
  3. Selekcija Slovenije - 4 poena, bronzana medalja i pehar

Ostale bosanskohercegovačke ekipe Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Brčko i ekipa Banja Luke osvojili su 4. i 5 . mjesto.

Najuspješniji takmičar: Halid Bajramović, Bosna i Hercegovina / Federacija Bosne i Hercegovine, kojem je uručen pehar za najuspješnijeg igrača turnira.

s2

Na takmičenju u pikadu, koje je održano prvog dana ove sportske manifestacije, tri prva mjesta su osvojile ekipe iz Srbije:

  1. mjesto ekipa Opova
  2. mjesto ekipa Titela
  3. mjesto ekipa 'Banat' iz Zrenjanina

Naša ekipa iz Zenice je zauzela četvrto mjesto od ukupno sedam ekipa koje su se takmičile.

Najuspješnijim ekipama i pojedincima pehare, medalje i diplome uručila je Vesna Knežević predsjednica Skupštine opštine Titel, a poželjela je da se na istom mjestu vide ponovo i naredne godine.

Pokrovitelj ovog dvodnevnog takmičenja bila je Opština Titel.

Turnir je protekao u sportskom i fer ambijentu, a domaćin i organizator  je korektno i profesionalno obavio kompletnu organizaciju Međunarodnog šahovskog turnira za osobe s invaliditetom "Titel 2019" - Srbija.

Ovom prilikom iskazujemo dužnu zahvalnost organizatoru i ljubaznim domaćinima turnira, kao i Savezu paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine koji je, zajedno sa našim Udruženjem, finansijski podržao odlazak naših takmičara na ovogodišnji šahovski turnir u Titelu.

s3

Izvještaj dostavio
Halid Bajramović, Zenica

 

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti