1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

06.09.2018. godine

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJEČIH OD DJEČIJE PARALIZE
VELIKA KLADUŠA i CAZIN

SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I KVADRIPLEGIČARA
" SENI 26" – SRBIJA

U Boru, na Borskom Jezeru od 30.08. do 03.09.2018. godine, održane su 26. ''SENI'' – republičke sportske igre u organizaciji Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, a takmičenje ima za cilj promociju sporta među osobama sa povređenom kičmenom moždinom i aktivnog učestvovanja osoba s invaliditetom u životu zajednice.

S1

Na Igrama je učestvovalo oko 120 takmičara (uglavnom korisnika invalidskih kolica) i njihovih asistenata iz gradova širom Srbije, kao i četiri ekipe iz regiona: Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na igrama su učestvovali i proslavljeni srbijanski paraolimpijci Nebojša Đurić, svjetski rekorder u bacanju diska, Željko Dimitrijević, svjetski rekorder u bacanju čunja, i Miloš Zarić, svjetski prvak u bacanju koplja.

Svi učesnici Igara su bili smješteni u hotelu „Jezero“ na Borskom Jezeru.

Učesnicima su se, prilikom otvaranja Igara, obratili Biljana Barošević. pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Mihailo Pajević, predsjednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. i Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, koji je zvanično proglasio igre otvorenima.

Takmičari su se nadmetali u atletskim disciplinama: bacanje kugle, bacanje koplja, bacanje diska, bacanje čunja i koplja, te streljaštvu, bacanju 'bombe', stolnom tenisu, pikadu i šahu. Takmičenje je održano ekipno i  pojedinačno u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Bosnu i Hercegovinu predstavljala je ekipa sastavljena od takmičara iz udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Velike Kladuše i Cazina, članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovačku ekipu sačinjavala su 4 takmičara koji su se takmičila u atletici i pikadu.
Iako malobrojna, naša ekipa, predstavnica Saveza i Bosne i Hercegovine, je ostvarila zavidne rezultate osvojivši 8 medalja, od čega 6 zlatnih, 1 srebrnu i 1 bronzanu.


Medalje su osvojili:

  • Samir Bašić (kategorija F 53) je osvojio 3 zlatne medalje u bacanju kugle, čunja i “ bombe"
  • Samanda Toromanović (kategorija F 53) je osvojila 3 zlatne medalje u bacanje kugle, čunje i „bombe“
  • Elvis Hodžić (kategorija F 54)  je osvojio 2 medalje – srebrnu u bacanje koplja i bronzanu u bacanju kugle.

Na svečanoj večeri su proglašeni pobjednici i uručena priznanja najboljima čime su igre zvanično zatvorene.

Republičke sportske igre su centralni događaj Saveza i udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Srbije i najmasovnije okupljanje osoba sa invaliditetom. U zahvalnost što već četvrti put, zaredom, podržava organizaciju takmičenja i pomaže rad saveza, gradonačelniku Bora Aleksandru Milikiču i skupštini grada uručene su zahvalnice.

Ovu tradicionalnu sportsku manifestaciju je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije i Inpharm Co. d.o.o. sa brendom ''SENI'' i pojedinačni donatori.

 

S2 S3 S4
S5 S6 S7
klikni na sliku za punu veličinu

 

 

Stručna služba Saveza

nazad na novosti