PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

07.09.2017. godine

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJEČIH OD DJEČIJE PARALIZE VELIKA KLADUŠA
SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I KVADRIPLEGIČARA
" SENI 25" – SRBIJA

U Boru, na Borskom Jezeru od 31.08.do 02.09.2017. godine, održane su 25. republičke sportske igre u organizaciji Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, A koje su, ove godine, bile međunarodnog karaktera. Takmičenje ima za cilj promociju sporta i aktivnog učestvovanja osoba s invaliditetom u životu zajednice.

s1

Na Igrama je učestvovalo više od 120 takmičara (uglavnom korisnika invalidskih kolica) i asistenata, 11 ekipa iz Srbije, te 3 selekcije iz susjednih država Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije. Svi učesnici Igara su bili smješteni u hotelu „Jezero“ na Borskom Jezeru

Učesnicima su se, prilikom otvaranja Igara, obratili Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije,  i Mihailo Pajević, predsjednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. Igre je otvorio Aleksandar Milikić, predsjednik opštine Bor.

Takmičari su se nadmetali u atletskim disciplinama: bacanje kugle, bacanje koplja, bacanje diska, bacanje čunja i koplja, te streljaštvu, stonom-tenisu, pikadu i bacanju ''bombe''. Igre su završene šahovskim takmičenjem. Takmičenje je održano ekipno i  pojedinačno u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Bosnu i Hercegovinu predstavljala je ekipa Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Velika Kladuša, član Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Ekipu Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Velika Kladuša sačinjavala su 4 takmičara koji su se takmičila u atletici, stonom-tenisu i pikadu.
Iako malobrojna, naša ekipa, predstavnica Saveza i Bosne i Hercegovine, je ostvarila zavidne rezultate osvojivši 6 medalja.

  • Elvis Hodžić je osvojio 3 medalje - zlatnu u bacanju čunja i 2 srebrene u bacanju kugle i ''bombe''.
  • Samir Velić je osvojio 2 srebrene medalje u bacanju koplja i bacanju ''bombe''.
  • Alaga Hozanović je osvojio bronzanu medalju u bacanje kugle.

U ekipnom takmičenju naša selekcija je osvojila 6 mjesto u stonom-tenisu, a 7 mjesto pikadu u konkurenciji 14 ekipa-selekcija.

Sveukupni pobjednik Igara je ekipa iz Čačka, drugoplasirana je ekipa Smedereva, a trećeplasirana je ekipa iz Šapca. Najbolja ženska ekipa je ekipa iz Smedereva, a muška ekipa iz Čačka.

Ovu tradicionalnu sportsku manifestaciju je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavenje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije i Inpharm Co. d.o.o. sa brendom ''SENI'' i pojedinačni donatori.

 

s2

 

Stručna služba Saveza

nazad na sport