Partner igara:
bhtelekom1


Podrška Igrama USAID

 
FTV
rsg
 
oslobodjenje
nezavisne

 

 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

  1

20.09.2020. godine

MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - 17. SPORTSKE IGRE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
17. - 19. SEPTEMBRA 2020. GODINE - ZENICA


logo

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Zenica kao domaćina održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i  XVII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, najmasovnije atletsko – sportsko takmičenje u regiji. Međutim, na našu žalost i žalost učesnika iz drugih država, a zbog opštepoznate situacije sa pandemijom koronavirusa ''Covid–19''  i ograničenosti međunarodnog kretanja–putovanja ekipe iz država regije nisu uspjele doći u Zenicu, a primjera radi – predstavnici Crne Gore su vraćeni sa granice zbog epidemiološke procedure.

Tehnički organizator i domaćin igara bilo je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Zenica - član Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

Sportske igre se tradicionalno održavaju u atletskim disciplinama, prema pravilima Paraolimpijskog komiteta BiH, i šahu.

Takmičenje je održano 18.09.2020. godine na stadionu 'Kamberovića polje' u Zenici.

Iako smo po preporukama Kriznog epidemiološkog štaba morali ograničiti broj učesnika, na takmičenju je učešće uzelo više od 90 osoba sa najtežim oblicima invaliditeta iz Bosne i Hercegovine, tj. Iz oba bh. entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Iz bh.entiteta Federacije Bosne i Hercegovine učestvovali su takmičari iz Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Bosansko-podrinjskog kanton,  Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona, te ekipa– predstavnik bh.entiteta Republike Srpske.

Svečano otvorenje 17. sportskih igara počelo je intoniranjem bosanskohercegovačke himne i podizanjem zastave, te defileom učesnika. Nakon defilea takmičara, svim prisutnim je uslijedilo obraćanje zvaničnika: profesora dr. sci. Mirsada Muftića, predsjednik UO Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH, Elvire Bešlija, generalnog sekretara Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH. Igre je svečano proglasio otvorenim Emir Vračo, savjetnik premijera Zeničko-dobojski kantona.

slika1

Atletsko takmičenje je održano u ženskoj i muškoj konkurenciji u sljedećim disciplinama: 

 • Trke u kolicima: 100 m; 200 m; 400 m
 • Bacačke discipline: koplje, kugla, disk i čunj

Šahovski turnir, takmičenje po Bergerovom sistemu, održan je u hotelu ''Zenica'' u Zenici.

Rezultati:

Najbolje ekipe sportskih igara–ukupan plasman:

 1. Ekipa Zeničko-dobojskog kantona
 2. Ekipa Bosansko-podrinjskog kantona
 3. Ekipa Unsko-sanskog kanton.

U muškoj konkurenciji, poredak je bio sljedeći:

 1. Ekipa Zeničko-dobojskog kantona
 2. Ekipa Srednjobosanskog kantona
 3. Ekipa Unsko-sanskog kantona.

U ženskoj konkurenciji ekipe su zauzele sljedeća mjesta:

 1. Ekipa Zeničko-dobojskog kantona
 2. Ekipa Bosansko-podrinjskog kantona
 3. Ekipa Kantona Sarajevo.

slik2
Ukupni pobjednik Igara: ekipa Zeničko-dobojskog kantona

Rezultati – pojedinačno:
Najbolje, ukupno, rezultate u ženskoj konkurenciji ostvarila je Hurmija Mujić iz Kantona Sarajevo, a u muškoj konkurenciji je dominirao i najbolje rezultate postigao Dževad Pandžić, poznati bosanskohercegovački paraolimpijac, iz Kantona Sarajevo.
Takmičenje u šahu je održano u sali hotela „Zenica“, a učešće su uzele 4 ekipe: Ekipa Zeničko-dobojskog kantona, Ekipa Srednjobosanskog kantona, Ekipa Unsko-sanskog kantona i Ekipa bh.entiteta Republika Srpska.

Najuspješniji pojedinci-takmičari
hurmija
Hurmija Mujić

pandzic
Dževad Pandžić

Šah - plasman, ekipno:

 1. Ekipa Zeničko-dobojskog kantona
 2. Ekipa Srednjobosanskog kantona
 3. Ekipa bh. entiteta Republika Srpska
 4. Ekipa Unsko-sanskog kantona

Svečanost dodjele priznanja održana je u Hotelu „Zenica“ u petak, 18.09.2020. godine. Na svečanosti povodom završetka 17. sportskih igara dodijeljena su priznanja i medalje za ostvarene rezultate i plasmane u svim konkurencijama, a potom je svečanost nastavljena druženjem svih učesnika igara, takmičara, pratilaca i gostiju, prigodnom večerom i zabavom koju je priredio zenički muzički bend „Aritmija“.

Takmičenje i završna svečanost su protekli u sportskoj i drugarskoj atmosferi i uz poštivanje svih preporuka Kriznog epidemiološkog štaba Zeničko-dobojski kantona.

slika5 slika8

Na kraju, želimo da se zahvalimo svima koji su pomogli u realizaciji ovog tradicionalnog i velikog sportskog događaja koji je ove godine prvi puta održan u otežanim uslovima zbog pandemije koronavirusa „COVID–19“, te pomogli da se mlađi naraštaji kao i svi ostali upoznaju sa sportom za osobe sa invaliditetom, potrebom za njihovo uključivanjem u aktivan život kroz bavljenje sportom koje je veoma važno za osobe s invaliditetom kako sa fizičko-rehabilitacionog aspekta tako i socijalizacije osoba s jednim od najtežih oblika invaliditeta.

Sportske igre su održane uz podršku USAID-a i Partnera igara „BH Telecoma“, te veoma značajnu medijsku podršku Federalne televizije, Radija 'Stari Grad', te printanih medija 'Oslobođenje' i 'Nezavisne novine'.

 

PARTNER 17. SPORTSKIH IGARAbhtelekom
Zahvaljujemo se BH Telecomu ponosnom partneru
Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize F BiH

FOTO - ALBUM SA MEĐUNARODNE SPORTSKE MANIFESTACIJE 
MOŽETE POGLEDATI NA NAŠOJ STRANICI
"ALBUMI"
ili NA LINKUSPORTSKE IGRE - ZENICA 2020.

 

Stručna služba Saveza

nazad na novosti