PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

10.06..2011. godine

ZAVRŠENO MEĐUNARODNO TAKMIČENJE
OTVORENO PRVENSTVO – 8. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA

SARAJEVO 2011.

Od 03. do 05. juna 2011.godine u Sarajevu su održane Međunarodne sportske igre osoba s invaliditetom (OSI) pod nazivom '"Otvoreno prvenstvo - 8. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize"'.

Igre su održane na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović-Hase" na Koševu u atletskim disciplinama, a takmičenje u šahu je održano u sali hotela Hollywood na Ilidži, gdje je održana i završna svečanost na kojoj su takmičarima uručene medalje i diplome za postignute rezultate, nakon čega je nastavljeno druženje uz prigodan zabavno - muzički program i svečanu večeru. Uručeni su i pehari za ukupne plasmane koji su naveden u nastavku teksta.

imgOvogodišnje prvenstvo je održano pod pokroviteljstvom člana predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Bakira Izetbegovića koji je i zvanično otvorio ovu međunarodnu manifestaciju.
Svečanosti otvaranja sportskih igara osoba s invaliditetom prisustvovali su i gospodin Fikret Musić, premijer Kantona Sarajevo, gospodin dr. Zlatko Vuković, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, gospodin dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH i gospodin Miralem Zubović, pomoćnik ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo, te predstavnici organizatora sportskih igara Doc. dr. sci. Mirsad Muftić, predsjednik, i gospođa Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

Svečanost otvaranja međunarodnih 8. sportskih igara osoba s invaliditetom počela je u 09,30 sati intoniranjem državne himne i podizanjem, na jarbol, zastave Bosne i Hercegovine, te pozdravnim govorima gospodina Fikreta Musića, premijera Federacije BiH, Doc.dr.sci Mirsada Muftića, predsjednika Saveza i gospođe Elvire Bešlija, generalnog sekretara Saveza paraplegićčara i oboljelih od dječije paralize FBiH.
Prisutne je pozdravio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Bakir Izetbegović koji je i zvanično igre proglasio otvorenim.

Na 8. sportskim igrama - otvorenom prvenstvu učestvovalo je 120 takmičara, oba spola, u zvaničnoj konkurenciji i 20 takmičara izvan konkurencije iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Prije početka takmičenja nadležni ljekar 'klasifikator' je utvrdio grupe takmičara prema stepenu invaliditeta a prema međunarodnim sportskim normama za osobe s invaliditetom.

U atletici, prema kategoriji stepena invaliditeta, održano je takmičenje u disciplinama:
- Trke u kolicima na 100, 200 i 400 m, bacanje kugle, diska i koplja.
- Šah: turnir u šahu, po 'švicarskom sistemu' održan je u hotelu 'Hollywood' na Ilidži u popodnevnim satima.

Najbolji na 8. sportskim igrama:

Najuspješnija ekipa - ukpno: KANTON SARAJEVO BiH
Najuspješnija ekiša - žene: KANTON SARAJEVO BiH
Najuspješnija ekipa - muškarci: ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON BiH
Najuspješnija takmičarka: ZEMIRA ALJIĆ BiH
Najuspješniji takmičar: JANEZ HUDEJ SLOVENIJA
Pobjednici šahovskog turnira: BANJA LUKA BiH

 

img

Želimo napomenuti da su ove, već tradicionalne, međunarodne sportske igre osoba s invaliditetom najmasovnije i najznačajnije takmičenje ovog tipa u regionu.

Ove sportske igre za nas paraplegičare i oboljele od dječije paralize su veoma značajan oblik resocijalizacije i podsticaj za postizanje rezultata čija se vrijednost ne završava isključivo na stadionu-sportskim borilištima.

Zahvaljujemo se svim akterima ovogodišnjih sportskih igara, posebno takmičarima sa željom da se i narednih godina sastajemo, takmičimo i družimo u još većem broju.

Zahvaljujemo se pokrovitelju i svim našim partnerima, sponzorima i donatorima, te elektronskim i printanim medijima koji su pratili ovu manifestaciju, kao i svim članicama Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine bez kojih ova manifestacija ne bi mogla biti ni organizovana.

FOTO - ALBUM IGARA

Stručna služba Saveza,
glavni operativni organizator igara


nazad na sport