1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

17.09.2019. godine

 

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE IZ CAZINA 
"50. MEMORIAL PROF. BOJANA HROVATINA" – SLOVENIJA


s1

Jubilarno ''50. memorijalno takmičenje prof. Bojan Hrovatin'' bio je posljednji svečani događaj koji se proslavio povodom jubileja 50 godina od osnivanja Organizacije slovenačkih paraplegičara i tetraplegičara. Atletsko takmičenje se održava već 50 godina u počast velikom sportskom odgajatelju prof. Bojanu Hrovatinu koji je šezdesetih godina 20. stoljeća uveo sportske sadržaje u program medicinske rehabilitacije i postavio temelje na kojima se oslanjaju rekreativni, natjecateljski i vrhunski sportovi.

Takmičenje je održano 7. septembra 2019. godine na Atletskom stadionu ''Sportski park Ljubljana-Šiška'' u Ljubljani na kojem je učestvovalo više od 80 sportista iz Hrvatske,  Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, kao i iz svih devet slovenačkih pokrajinskih saveza.

Organizator Memorijala bilo je Udruženje paraplegičara Slovenije i Udruženje za sport osoba s invaliditetom - Paraolimpijski odbor, a tehničku organizaciju realizovalo je Udruženje paraplegičara Ljubljanske regije.

Slovenska državna himna najavila je početak jubilarnog takmičenja, nakon čega su sve učesnika Memorijala pozdravili, i prigodnim govorom upoznali sa likom i djelom prof. Bojana Hrovatina, Alenka Primozič, dipl. fizioterapeut, i Jože Okoren, predsjednik Udruženja paraplegičara dolenjske, belokranjske i posavske regije.

U ime suorganizatora Paraplegičkog društva Ljubljanske provincije, učesnicima jubilarnog Memorijala obratila se Mirjam Kanalec, predsjednica Skupštine  Saveza paraplegičara Slovenije, a u ime grada domaćina gradonačelnik MOL-a Dejan Crnek koji je napomenuo da živimo u zajednici u kojoj poštujemo različitost.

Jubilarno atletsko takmičenje proteklo je u dobroj atmosferi i bez problema.

Bosnu i Hercegovinu i Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, koji je finansirao učešće na takmičenju, predstavljala je ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Cazin  koja se takmičila u atletskom, bacačkom troboju – disk, kugla i koplje. Predstavnici Bosne i Hercegovine i Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH, ostvarili su u vrlo jakoj konkurenciji izvanredan rezultat osvojivši prvo mjesto u međunarodnoj konkurenciji i  za taj veliki uspjeh dobili su zlatne medalje, pehar i diplome.

Naši predstavnici, ekipa iz Cazina je nastupila u sastavu:

  • Amir Čolić
  • Samir Bašić
  • Safeta Trgić
  • Selim Kurtović

Van konkurencije su nastupili Hasan Nuhanović i Irfad Rekić

bih

 

Atletsko, ekipno, takmičenje je održano u disciplinama:

  • Bacačke discipline - troboj: kugla, disk i koplje,
  • Trka u standardnim kolicima na 100m  za muškarce i žene.
  • Trke u profesionalnim sportskim kolicima s tri točka - troboj na 100m, 200m i 400m
  • Otvorena kategorija, trka na 800 m, u znak sjećanja na velikog prijatelja sportskog novinara, sa stanjem paraplegije, Henrika Übeleisa, stalnom pratiocu igara i nekadašnjem učesniku u trkama u kolicima.

Ovisno o stepenu ozljede, sportisti se u troboju takmiče u kategorijama od F51 do F57, a u trkama u u kolicima u kategorijama od T51 do T54.
Grupe u kojima se natjecao manji broj takmičara bile su organizirane u jednu grupu od strane organizatora.

Rezultati su ocijenjeni na osnovu svjetskih pravila Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Rezultati međunarodnog takmičenja - ekipno:

1.
Bosna i Hercegovina 7.146,09 bodova
2.
Slovenija 6.920,21 bod
3.
Hrvatska 6.805,49 bodova
4.
Sjeverna Makedonija 5.100,72 bodova
5.
Srbija 4.379,24 bodova

Sudije na ovom sportskom takmičenju bili su članovi sudijskog odjela Udruženja atletskih sudija Ljubljane pod vodstvom Stanka Klemenčića koji su se pobrinuli za nesmetano odvijanje takmičenja.

Rezultate je kompjuterski obradio i objavio Janez Hudej, vođa takmičenja, uz pomoć Marine Hudej.

Po završetku takmičenja upriličena je dodjela medalja i pehara. Tom prilikom svim učesnicima jubilarnog ''50. memorijal prof. Bojana Hrovatina'' zahvalili su se, i čestitali svim učesnicima, Gregor Gračner, potpredsjednik ZSIS-POK-a, i Dane Kastelic, predsjednik Saveza paraplegičara Slovenije, i posebno se zahvalili takmičarima iz država bivše Jugoslavije koji ovom tradicionalnom Memorijalu, svojim prisustvom, obezbjeđuju međunarodni karakter. Čestitke sportistima uputio je i Robert Cugelj, mag. fizijatar, direktor URI-Soča.

Medalje i trofeje dodijelili su Robert Cugelj i Dane Kastelic.

Na kraju, Pavla Sitar, Dušan Ambrož, Edo Cerkvenik, Vojko Gašperut, Jože Globokar, Tine Gorenc, Jože Okoren i Marjan Peternelj, koji su nastupali na prvom memorijalu, su dobili posebna priznanja i čestitke od organizatora i svih učesnika.

Predstavnici naše države i Saveza zahvalili su domaćinu na pozivu za učešće na ''50. Memorijalu prof. Bojana Hrovatina'', na veoma dobroj organizaciji ovog značajnog takmičenja, srdačnom prijemu i gostoljubivosti tokom boravka u Ljubljani.

Galerija

s3 s4
s7        s8
 
s6
s5

 

hrovatin
Prof. Bojan Hrovatin je postavio temelje za sportove sa invaliditetom u Sloveniji, koji uključuje rekreativni, konkurentni i vrhunski sport. Bojan je preminuo vrlo rano, 25. marta 1970. godine. Od te godine, slovenački paraplegičari u njegovom sjećanju organizuju godišnje atletsko takmičenje na državnom nivou uz međunarodno učešće. Ovim najvećim atletskim takmičenjem u Sloveniji i međunarodnim učešćem obilježili smo uspomenu na pionira sporta sa invaliditetom koji su tokom šezdesetih doprinjeo sportskim sadržajima u programu medicinske rehabilitacije.

 

 

Stručna služba Saveza

nazad na novosti