1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

20.09.2018. godine

 

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE IZ TUZLE 
"49. MEMORIALU PROF. BOJANA HROVATINA" – SLOVENIJA


1

Na međunarodnom atletskom takmičenju pod nazivom ''49. memorijal prof. Bojana Hrovatina'' održanom 8. septembra 2018. u Kladivaru, Celje, na atletskom stadionu, učestvovalo je 80 sportista i sportista iz devet pokrajinskih društava Saveza paraplegičara Slovenije, te takmičari iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ovaj tradicionalni atletski miting organizuju Savez paraplegičara Slovenije i Udruženje za sport invalida–Paraolimpijski komitet. Realizator takmičenja bilo su  Društva paraplegičara jugozapadne Štajerske. Organizaciju sportskih igara pomoglo je i Atletsko udruženje Kladivar Celje  koje je obezbjedilo i kvalificirane, profesionalne, sudije za ovu  vrstu takmičenja.

Atletsko međunarodno takmičenje je održano ekipno u troboju bacačkih disciplina (kugla, disk i koplje), te trkama u kolicima za osobe s invaliditetom. Trke su održane na 100, 200 i 400 metara u specijalnim sportskim kolicima i na 100 metara u 'standardnim' kolicima – muškarci i žene. Održana je i trka na 800 metara koja je posvećenanedavno preminulom sportskom novinaru Henriku Übeleisu, stalnom pratiocu i učesniku ovih igara u trkama u kolicima.

U zavisnosti od stepena invaliditeta sportisti su bili svrstani u grupe 'F51–F57 kategorija' i grupe 'T51–T54 kategorija'. Kategorije u kojima je bio nedovoljan broj takmičara (manje od 4 takmičara) organizatori su takmičare pridružili jednoj od grupa najbližim njihovom stepenu-kategoriji invaliditeta.

Sve učesnike i goste ''49. Memorijala Bojan Hrovatin'', kratkim obraćanjem, pozdravili su i poželjeli ugodan boravak i uspješne rezultate Stane Rozman, gradonačelnik Općine Celje i predsjednik Atletskog udruženja Kladivar,Dane Kastelić, predsjednik Saveza paraplegičara Slovenije, Gregor Gračner, potpredsjednik ZŠIS-POK (Zveza za šport invalidov Slovenije–Paraolimpijski komitet) i šef sporta u ZPS-u (Zveza paraplegikov Slovenije), i Janez Hudej, predsjednik Društva paraplegičara jugozapadne Štajerske.

Takmičenje su uspješno vodili Marina i Janez Hudej koji su bili zaduženi i za praćenje takmičenja, evidentiranje i sumiranje rezultata na osnovu kojih su bodovanjem utvrđeni plasman, kao i pobjednici i dobitnici medalja

Bosnu i Hercegovinu i Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, koji je finansirao učešće na takmičenju, predstavljala je ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Tuzla koja se takmičila u troboju – disk, kugla i koplje. Predstavnici Bosne i Hercegovine, Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH, ostvarili su u vrlo jakoj konkurenciji solidne rezultate s obzirom da su se takmičili u 'grupnoj' kategoriji.

Ekipni pobjednik igara je Slovenija ispred Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Po završetku takmičenja upriličena je podjela medalja i pehara najboljim takmičarima i ekipama. Tom prilikom svim učesnicima ''49. Memorijala prof. Bojana Hrovatina'' na učešću se zahvalili i čestitali svim učesnicima Gregor Gračner i Dane Kastelić koji su obavili dodjelu pehara, medalja i diploma najboljim takmičarima. Posebne čestitke su uputili takmičarima iz država bivše Jugoslavije koji ovom tradicionalnom Memorijalu obezbjeđuju međunarodni karakter.

Predstavnici naše države i Saveza zahvalili su domaćinu na pozivu za učešće na  49. ''Memorijalu prof. Bojana Hrovatina'', na veoma dobroj organizaciji ovog značajnog takmičenja i srdačnom prijemu i gostoljubivosti tokom boravka u Celju.

2 3 4
 
5
 

 

hrovatin
Prof. Bojan Hrovatin je postavio temelje za sportove sa invaliditetom u Sloveniji, koji uključuje rekreativni, konkurentni i vrhunski sport. Bojan je preminuo vrlo rano, 25. marta 1970. godine. Od te godine, slovenački paraplegičari u njegovom sjećanju organizuju godišnje atletsko takmičenje na državnom nivou uz međunarodno učešće. Ovim najvećim atletskim takmičenjem u Sloveniji i međunarodnim učešćem obilježili smo uspomenu na pionira sporta sa invaliditetom koji su tokom šezdesetih doprinjeo sportskim sadržajima u programu medicinske rehabilitacije.

 

 

Stručna služba Saveza

nazad na novosti