PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

13.09.2017. godine

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE IZ TUZLE 
"48. MEMORIALU PROF. BOJANA HROVATINA" – SLOVENIJA

 

s1

Savez paraplegičara Slovenije organizovala je 48. memorijal profesora Bojana Hrovatina u atletskim diciplinama za paraplegičare i tetraplegičare. Sponzor memorijala je bila općina Slovenj Gradec, a realizator takmičenja Udruženje paraplegičara Koruške.

Takmičenje je imalo međunarodni karakter sa učešćem ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Takmičenje je održano u periodu od 08. do 10. septembra 2017.godine na stadionu Sportskog centra 'Slovenj' u Slovenj Gradecu. Učestvovalo je 74 takmičara koji su se natjecali u diciplinama bacanje kugle, koplja i diske, te trkama u invalidskim kolicima na 100, 200 i 400 metara, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Svečanom otvaranju  48. memorijala prof. Bojana Hrovatina prisustvovali su Dane Kastelic, predsjednik Saveza  paraplegičara Slovenije, Primož Jeralič, ispred Paraolimpijskog komiteta Slovenije, i  Damjan Hovnik,  predsjednik Udruženja DP Koroške domaćina Memorijala. Igre je otvorio, nakon pozdravnog govora, najpoznatiji slovenački  sportista paraolimpijac Henrik Plank, atletičar iz Celja.

Bosnu i Hercegovinu, i Savez Paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, je predstavljala ekipa  Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Tuzla u sastavu: Nedžad Pirić, Fikreta Hasanović i Sumbila Smajlović.

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH ostvarili su solidan rezulat u pojedinačnoj konkurenciji.
U troboju (bacanje kugle, diska i koplja) Sumbila Smajlović osvojila srebrenu medalju, a Fikreta Hasanović bronzanu medalju.

Ekipno, najuspješnija je bila reprezentacije Slovenije ispred Crne Gore, Srbije i Makedonije. Bosna i Hercegovina je osvojila 5 mjesto ispred Hrvatske.

Takmičenje su, uspješno, vodili Marina i Janez Hudej, koji su bili zaduženi i za praćenje takmičenja, evidentiranje i sumiranje rezultata na osnovu kojih je, bodovanjem, utvrđen plasman i proglašeni pobjednici i dobitnici medalja.

Po završetku takmičenja upriličena je podjela medalja i pehara najboljim takmičarima i ekipama. Tom prilikom svim učesnicima 48. Memorijala prof. Bojana Hrovatina se na učešću zahvalio gradonačelnik Slovenj Gradeca Antun Čas, a medalja i  pehare je podijelio Dane Kastelic. predsjednik Saveza  paraplegičara Slovenije.

Naši predstavnici  su se zahvalili domaćinu  na pozivu za učešće na 48. memorijalu,  te za veoma dobru organizaciju ovog značajnog takmičenja i srdačnom prijemu i gostoljubivosti tokom boravka u Slovenj Gradecu.

s2

 

Stručna služba Saveza

nazad na sport