1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

01.10.2018. godine

 

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE IZENICA
"11.MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR PARAPLEGIČARA – BANJA LUKA 2018."


s1

U organizaciji Saveza paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Republike Srpske/Bosna i Hercegovina, održan je 11. Međunarodni šahovski turnir paraplegičara i 15. entitetsko prvenstvo paraplegičara ''Banja Luka 2018.''

Turnir je održan u periodu od 21. do 23. septembra 2018. godine. Takmičenje se odvijalo u Rekreativnom centru "Mlinska Rijeka"–Čelinac, a učesnicu su bili smješteni u 'Domu invalida' u Banja Luci.

Međunarodni šahovski turnir ''Banja luka 2018.'' je bio pozivnog karaktera na kojem su učestvovale ekipe-selekcije iz:

  • Slovenije
  • Srbije
  • Makedonije
  • Bosne i Hercegovine.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljale 3 ekipe:
Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize  Brčko iz Distrikt Brčko BiH, te dvije bh.entitetske ekipe: Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica iz bh.entiteta Federacija BiH i  Udruženje paraplegičara Banja Luka iz bh.entiteta Republika Srpska.

Turnir se igrao po 'Bergerovom sistemu' sa tempom igre od 20 minuta po igraču, a sudio je državni šahovski sudija Momčilo Sofranić iz Banja Luke.

Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, predstavnik Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, je na turniru nastupilo u sastavu:

  • Halid Bajramović, šahovski majstorski kandidat ( 1. ploča)
  • Ibrahim Hukić (2. ploča)
  • Samira Đidić (3. ploča).

Ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica je jedina, na turniru, imala 'žensku ploču' – takmičarku.

Plasman prve 3 ekipe:

  1. Makedonija – zlatne medalje, pehar i diploma  
  2. Republika Srbija – srebrne medalje, pehar i diploma
  3. Bosna i Hercegovina / Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica iz bh.entiteta Federacija Bosne i Hercegovine – bronzane medalje pehar i, diploma.

Najuspješniji takmičar
Za najuspješnijeg igrača proglašen je Halid Bajramović iz ekipe Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica/Federacija Bosne i Hercegovine kome je dodijeljena medalja i diploma.

Učesnici-ekipa iz Zenice iskazala je zahvalnost organizatoru i ljubaznim domaćinima turnira za gostoljubivost i dobru organizaciju turnira koji je protekao u fer i sportskom nadmetanju.

Zahvalili su se i Savezu paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBIH koji je finansijski podržao odlazak takmičara na turnir u Banja Luku.

 

s2 s3
s5

 

 

Stručna služba Saveza

nazad na novosti