Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sajra Poljo dobila “Večernjakov pečat za humanost”

Jubilarni 20. ”Večernjakov pečat”, održan 28. maja 2021. u Mostaru dodijelio je mnogobrojna priznanja nobelovcima, medicinarima, Bidenu, Merlinu, Ibrahimoviću…i Sajjri Poljo članici Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Zenica – članice našeg Saveza.

U obrazloženju nagrade stoji: Dva policajca nisu dvojila ni tren kad je Sajjru Poljo iz Zenice udario auto. Odmah su je odvezli u bolnicu. Liječnici ocijenili da su joj time spasili život. Oba iznenada preminula (2019. i 2020. godine), a Sajjra se za zahvalu od njih oprostila na poseban način. Njezino oproštajno pismo rasplakalo regiju. Iako u kolicima, ne predaje se. Danas je streljačica, jedna od najuspješnijih sportaša s teškim oblikom invaliditeta.

”Večernjakov pečat za humanost” pripao je Sajjri Poljo i posthumno njezinim herojima Mariju Biliću (preminuo 2019) i Vehidu Đulanu (preminuo 2020.), a koji joj je uručio Željko Andrijanić, izvršni direktor ”Večernjakova pečata”. Posebno emotivno bilo je kada je Sajjra izišla na pozornicu i pročitala pismo posvećeno svojim herojima. Sajjra je pak jedna od najuspješnijih sportašica s invaliditetom u BiH.

Emotivni oproštaj od heroja iz Zenice – Pismo djevojčice Sajjre rasplakalo Bosnu i Hercegovinu”

“Život nije putovanje po savršenom krugu niti ravnom putu i ma šta poduzeli ma kakav mu oblik dali malo je toga što možemo predvidjeti i razumjeti. Čudnim putevima život ljude spaja, jer zna da u nekom periodu iz mnogo razloga potrebni smo jedno drugima. Tako su se Vehide i naši putevi ukrstili u momentu kada su sekunde odlučivale. U tim sekundama se moj život mogao preokrenuti i ja danas ne bih bila gdje jesam. Nisi očekivao nikakvu korist, samo velikodušno djelo, a ta dobra djela će te dovesti do velikih nagrada. Stisne me grlo kada se vrate sjećanja jer najteže se sjećati kada si okovan tugom. Suze nas olakšaju, jer one ne pripadaju ni muškarcu ni ženi, one pripadaju onima koji imaju dušu i nije me sram zaplakati. Moji čuvari Vehid Đulan (preminuo 2020.) i Mario Bilić (preminuo 2019.) više nisu sa mnom. Prerano su me napustili. Ja ću se moliti za njih i čuvati ih duboko u svome srcu, jer ko može reći da nije sa nama onaj čovjek čije nam riječi zvone u ušima, čija djela ostavljaju traga u nama. Inna Lillahi we inna ilejhi Radži’un.

Porodici Đulan iskreno saučešće i sabur, a Vehida da Allah nagradi džennetom.
Porodici Bilić još jednom iskreno saučešće, Mariju pokoj duši neka mu je lahka zemlja.” Sajjra Poljo

Marijo Bilić i Vehid Đulan – Posthumno nagrađeni policajci

Sajjra Poljo je od svoje devete godine u stanju paraplegije, jednog od najtežih oblika invaliditeta. Pri povratku iz škole, 26. februara 2015. godine, doživjela je tešku saobraćajnu nesreću – koju je prouzrokovao nesavjestan vozač automobila vozeći prekomjernom brzinom i izgubivši kontrolu nad vozilom skrenuo je sa kolovoza i žestoko udario u djevojčicu na samom ulazu u dvorište njene kuće.

Na mjesto nesreće su vrlo brzo stigla i pomogla dva policajca, Mario Bilić i Vehid Đulan, koji su značajno doprinjeli da ljekari spasu život Sajjri.

Mario Je Imobilizirao Najteže Povrede I Unio Sajjru U Službeno Vozilo A Vehid Je Pozvao Hitnu Pomoć I Vozio Velikom Brzinom Do Momenta Kada Je ‘Hitna Pomoć’ Preuzela, U Centru Grada, Sajjru Te Je Prebacila Do Bolnice Na Urgentni Blok. Spretnost I Brzina Nedavno Preminulih Policajaca Su Bili Ključni, Kao I Ljekarska Intervencija, Što Je Danas Sajjra S Nama. Nakon Teške Politraume, Višestrukih Prijeloma, Kontuzija, Moždane Kome I Borbe Za Život Uslijedila Je Dijagnoza Paraplegija.


Direktor ”Večernjakova pečata” Jozo Pavković proglasio je Osobu godine u Bosni i Hercegovini. 
”Prije 20 godina utemeljili smo ”Večernjakov pečat” s idejom da taj naš društveni projekt ide ukorak s pomirbom u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog rata željeli smo pomoći u gradnji mira i tolerantnijeg društva. Društva bez mržnje. Ta naša zajednička uzlazna putanja pomirbe i napretka kratko je trajala. Otišli smo u dva različita smjera. Odnosi unutar Bosne i Hercegovine baš od te 2001. krenuli su silaznom putanjom. Domaći i strani čelnici, zarobljeni u prošlosti, nikako da pronađu put koji vodi u europsku budućnost. Unatoč tomu, Pečat se svih ovih godina izdizao iznad kaljuže međusobnih blaćenja i nastavio putem promoviranja izvrsnosti i tolerancije. Putem do zvijezda. Europskih. Svjetskih. I time uljepšavamo i pokazujemo drukčiju sliku Bosne i Hercegovine. Iako se već odavno naši putevi razilaze, bila bi šteta barem jednu večer, na Pečatu, ne pokazati ljepšu stranu bh. društva. A to su naši uspješni ljudi. Ima ih na tisuće, desetke tisuća, vjerujte, stotine tisuća. Ali ih ne primjećujemo. I, zamislite, u sljepilu našeg mraka ne vidimo čak ni zvijezde. Znate li uopće da je Bosna i Hercegovina u 2020. dobila 12 nobelovaca?
Da, dobro ste čuli – 12 Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine dio je Svjetskog programa za hranu UN-a. Pomažu milijunima gladnih u svijetu. I zbog toga svi su oni kolektivni dobitnici Nobelove nagrade. Zar ove zvijezde ne zaslužuju i blještavilo pozornice Pečata?!  I upravo zato naših 12 nobelovaca proglašavam Osobom godine u Bosni i Hercegovini za 2020.” – kazao je Pavković.

Za vrhunski muzički program pobrinuli su se Massimo s pjesmom ‘Mali krug velikih ljudi’ i Dino Merlin koji je na Pečatu premijerno izveo pjesmu ‘Jedan dan, jedna noć’. Orkestar Muzičke produkcije BHRT-a izveo je Eru s onoga svijeta i Odu radosti i još se jednom pokazao kao jedan od najboljih na ovim prostorima.