Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Paraplegija i mi

Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavnog urednika

Poštovani citaoci, pred vama je 23. broj našeg i vašeg časopisa „Paraplegija i Mi”, informativnog glasila Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize. Ovaj broj časopisa „Paraplegija i Mi” je dokaz da nastavljamo kao i dosad. Časopis navršava osmu godinu svog postojanja i nadamo se da ćete biti zadovoljni sadržajem ovog broja te da će svaki čitalac pronaći zanimljive teme koje su informativnog, promotivnog i edukativnog karaktera. Nastavljamo s ambicijom da informišemo članove naših udruženja, članice Saveza, i ostale zainteresovane o temama koje se odnose na osobe s invaliditetom – posebno na osobe u stanju paraplegije, kvadriplegije i dječje paralize, o njihovim problemima te načinu na koji se bore s njima.

Nastavljamo našu, od početka planiranu, uređivačku politiku, da kontinuirano prezentujemo vijesti i aktuelnosti iz Saveza i njegovih članica – udruženja, a u ovom 23. broju vam donosimo vijesti o aktivnosti Saveza, te aktuelnosti iz udruženja Zenica, Lukavac, Doboj-Jug, Cazin i Velika Kladuša.

Naša stalna problematika su ljudska prava, a u ovom broju časopisa donosimo vam tekstove koji se odnose na Međunarodni dan osoba s invaliditetom –3. decembar (IPDP), koji se obilježava u cijelom svijetu na osnovu Rezolucije UN-a. Tema ovogodišnjeg obilježavanja IPDP-a je „Vođenje i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema uključivom, dostupnom i održivom svijetu nakon COVID-19”.
Održana je i konferencija o temi „Pristupačnost –osnovno ljudsko pravo“ i kampanja za pristupačan saobraćaj.

Redovna rubrika Kolumna prof. dr. sc. Mirsada Muftica u ovom broju donosi vrlo zanimljiv stručni tekst: „Reumatske bolesti kod osoba sa stanjem paraplegije”, a od stručnih saradnika predstavljamo vam tekst „Osteoporoza nakon povrede kicmene moždine” magistra fizijatrije Adele Erović-Vranešić, asistenta na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu.

U stalnoj rubrici ‘Intervju’ sagovornik nam je Edib Skulić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Doboj-Jug, osoba s jednim od najtežih oblika invaliditeta – paraplegijom, uspješan čovjek uključen u sve društvene sfere života ravnopravno s osobama bez invaliditeta.

U rubrici ‘Sport’ donosimo vam nekoliko zanimljivih tekstova: Paraolimpijske igre „Tokio 2020 (2021)”, Sedamnaeste atletske sportske igre paraplegičara Zenicko-dobojskog kantona, Međunarodni atletski memorijal „Bojan Hrovatin” Slovenija – medalja za Unsko-sanski kanton, Međunarodne sportske igre paraplegičara „Seni” Srbija – medalje za naše predstavnike iz Tuzlanskog kantona, Međunarodni šahovski turnir „Ljubljana – Semič”, Slovenija – naši predstavnici iz Zenice pobjednici turnira, i Međunarodni šahovski turnir „Banja Luka 2021” – Predstavnici Saveza, ekipa Udruženja Zenica, pobjednik turnira.

Ne možemo ne biti ponosni što smo dostigli visok kvalitet tekstova, dizajna, štampe i što takav nivo i dalje održavamo. Kroz aktivnosti našeg Saveza i naših udruženja dolazimo do saznanja kako osobe s invaliditetom žive i kakve potrebe imaju, kako se naše organizacije bore na više “frontova” za ostvarenje svojih prava, počevši od prava na ortopedska pomagala i zakonsku finansijsku naknadu, preko ostalih prava, do prava na parking mjesta obilježena za osobe s invaliditetom. Cesto je to donkihotovska borba ali, i pored svega, upornošću članova, udruženja i Saveza ostvarili smo i značajne rezultate u toj kontinuiranoj borbi za naša prava, u borbi koju cesto ne bismo ni trebali voditi, jer su prava osoba s invaliditetom regulirana međunarodnim dokumentima i onim obavezujućim, poput Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom i domaćim zakonima, ali je problem što vlast ne poštuje i ne provodi te iste zakone i potpisane međunarodne dokumente u punom kapacitetu, a cesto i nikako!

Nadamo se da ćete biti zadovoljni i 23. brojem časopisa „PARAPLEGIJA i MI”, a redakcija će se, kao i do sada, truditi da nastavi svoj rad tako da i naredni brojevi časopisa budu sadržajno i estetsko-tehnički kvalitetni na obostrano zadovoljstvo.

Ovom prilikom vam želimo čestitati i narednu kalendarsku godinu i poželjeti vam sve najbolje –Sretna Nova 2022. godina.

Glavni i odgovorni urednik
Mirsad Imamović