Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Paraplegija i mi

Poštovani čitaoci, pred vama je 25. broja našeg i vašeg časopisa „Paraplegija i Mi‟, informativnog glasila Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. S obzirom na to da se radi o časopisu koji je informativno-edukativnog karaktera, do sada smo prvenstveno objavljivali vijesti i informacije o događanjima u udruženjima – članicama našeg Saveza, a koje smo dobivali direktno iz udruženja. Otkako je časopis počeo izlaziti, u informativnom dijelu smo vas upoznavali s mnogim zakonskim aktima, pravilnicima, događajima, o osobama sa stanjem paraplegije i dječije paralize kod nas i u svijetu, kako s medicinskog tako i sa statusnog (najčešće diskriminirajućeg) aspekta osoba s invaliditetom. Redovno smo objavljivali sve sportske vijesti o takmičenjima naših udruženja koja su predstavljala Savez u BiH i inostranstvu.
U edukativnom dijelu smo vas redovno obavještavali o medicinskim dostignućima, metodama liječenja i rehabilitacije, medicinskim savjetima, arhitektonskim i saobraćajnim barijerama te problemima i mogućnostima rješenja istih, kao i o zapošljavanju osoba s invaliditetom, a sve to putem redovne kolumne prof. dr. sc. Mirsada Muftića, specijaliste fizijatrije i reumatologije i predsjednika našeg Saveza, te putem kvalitetnih stručnih tekstova koje je pisalo više od 40 stručnih saradnika medicinske, saobraćajne i arhitektonske struke, putem saopćenja Zavoda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom FBiH.

Nastavljamo našu uređivačku politiku, da kontinuirano prezentujemo vijesti i aktuelnosti iz Saveza i njegovih članica – udruženja, a u 25. broju vam donosimo vijesti o aktivnostima Saveza te aktuelnostima iz udruženja Zenice, Lukavaca, Sanskog Mosta, Velike Kladuše i Saveza Unsko-sanskog kantona.

Kolumna prof. dr. sc. Mirsada Muftića obrađuje temu ‘pedobarografija’, problem tzv. spuštenog stopala i značaja ortopedskih uložaka za stopala. Stručni saradnici su prof. dr. med. sc. Fuad Džanković i Soraja Kučlar–Muftić, dr. vet. med. sa svojim edukativnim tekstovima.

U stalnoj rubrici ‘Intervju’ sagovornik nam je Refik Ibragić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Sanski Most. Refik je vrlo zanimljiv sagovornik, u što se možete i sami uvjeriti čitajući intervju s njim.

Također, možete pročitati vrlo zanimljiv tekst o Patricku Patu Rummerfieldu (SAD), kojeg svi zovu „Hodajuće čudo“, a koji je od kvadriplegije došao do pobjednika u američkom popularnom takmičenju, za sve građane koji žele učestvovati, triatlonu (plivanje, trčanje, vožnja bicikla) i dobio titulu ‘Ironman/Čelični čovjek’! Također, možete pročitati i tri priče o novitetima i uspjesima u liječenju kičmene moždine – paraplegičara, triplegičara i kvadriplegičara.

U rubrici ‘Sport’ najavljujemo Međunarodno otvoreno prvenstvo – 18. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize koje tradicionalno organizuje naš Savez, a domaćin i tehnički organizator će biti Udruženje Zenica.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni i 25. brojem časopisa „PARAPLEGIJA i MI‟, a redakcija će se, kao i do sada, truditi da i naredni brojevi časopisa budu sadržajno i estetsko-tehnički kvalitetni, na obostrano zadovoljstvo.

Glavni i odgovorni urednik
Mirsad Imamović
Sarajevo, august 2022. godine

preuzmite elektronsko izdanje časopisa u PDF – OVDJE