Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Paraplegija i mi

Poštovani čitaoci, došli smo do devete godine kontinuiranog izdavanja našeg i vašeg časopisa „Paraplegija i Mi‟, informativnog glasila Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Ovaj 24. broj časopisa „Paraplegija i Mi“ je dokaz da nastavljamo kao i dosad. Nadamo se da ćete biti zadovoljni sadržajem i ovog broja te da će svaki čitalac pronaći zanimljive teme koje su informativnog, edukativnog i promotivnog karaktera. Nastavljamo s ambicijom da informišemo članove naših udruženja, članice Saveza, i ostale zainteresovane o temama koje se odnose na osobe s invaliditetom – posebno na osobe u stanju paraplegije, kvadriplegije i dječije paralize, o njihovim problemima i načinima borbe s njima.

Nastavljamo našu uređivačku politiku, da kontinuirano prezentujemo vijesti i aktuelnosti iz Saveza i njegovih članica – udruženja, a u 24. broju vam donosimo vijesti o aktivnosti Saveza te aktuelnosti iz udruženja Zenice, Doboj-Juga, Mostara i Saveza Unsko-sanskog kantona.

Redovna rubrika „Kolumna“ profesora dr. sc. Mirsada Muftića u ovom broju donosi vrlo zanimljiv stručni tekst: „Speleoterapija i haloterapija‟, a od stručnih saradnika predstavljamo vam tekst „Hipoterapija‟ magistra fizioterapije i radne terapije Jelene Bralović i tekst „Uloga rehabilitacije u trećoj životnoj dobi“ mr. Tanje Bavrke.

Također, možete pročitati vrlo zanimljiv tekst „Paralizovani bi mogli ponovo hodati zahvaljujući izraelskom implantatu za kičmu‟ koji budi nadu za oporavak kod svih osoba koje su paralizovane zbog oštećenja kičmene moždine.

U stalnoj rubrici ‘Intervju’ sagovornica nam je Šemsije Dželadini, predsjednica Udruge paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Livno, osoba koja zbog teškog oblika invaliditeta mora za kretanje koristiti kolica na električni pogon, a koja se ravnopravno uključila u sve sfere društvenog života i aktivna je u radu pokreta za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom.

U rubrici ‘Predstavljamo’ možete se upoznati s planom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH koji se odnosi na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje za 2020. godinu.

U rubrici o ljudskim pravima osoba s invaliditetom prezentiramo vam pozitivan događaj – Kanton Sarajevo dobio prvi taksi-servis za prijevoz osoba s invaliditetom, ali i tekst o sramnom postupku zaposlenika JKP „Toplane-Sarajevo‟ prema osobi s invaliditetom koja koristi kolica za kretanje i zbog nepristupačnosti objektu doživljava neprijatnost.

U rubrici ‘Sport’ možete pročitati sve o nedavno završenim Zimskim paraolimpijskim igrama u Kini i učešću Bosne i Hercegovine, te tekst o paraplivanju i PK SPID Sarajevo.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni i 24. brojem časopisa „PARAPLEGIJA i MI‟, a redakcija će se, kao i do sada, truditi da nastavi svoj rad tako da i naredni brojevi časopisa budu sadržajno i estetsko-tehnički kvalitetni na obostrano zadovoljstvo.

Glavni i odgovorni urednik
Mirsad Imamović
Sarajevo, april 2022. godine