1

 

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

25.05..2022. godine

IN MEMORIAM
ELVIRA BEŠLIJA
2021 – 2022.

 

Navršava se godina dana otkako nas je nenadano, 4. juna 2021. godine, napustila Elvira Bešlija, naša prijateljica, kolegica i generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.
Rođena u Sarajevu 6. jula 1953. godine a od svoje 14. godine je u stanju paraplegije. I pored toga, i svih prepreka koje prate stanje paraplegije, uspjela se ostvariti kao supruga, majka i nana, te završiti svoje školovanje i steći zvanje pravnika.

Savez je danas, 25. maja 2022. godine, tim povodom organizovao komemoraciju Elveri Bešliji, u konferencijskoj sali hotela „Hollywood“, i tom prilikom smo se prisjetili njenog života i rada, te bogatog naslijeđa koje je ostavila iza sebe. Komemoraciji su prisustvovali mnogi članovi udruženja – članica Saveza kao i drugi gosti koji su poznavali i sarađivali sa našom rahmetli Elvirom.

Prof. dr. sc. Mirsad Muftić, predsjednik Upravnog odbora Saveza, je, uz prigodnu video prezentaciju, podsjetio na samo manji dio rada i aktivnosti koje je ostvarila Elvira u 43 godine svog angažmana u pokretu i borbi za prava osoba s invaliditetom i ostavila dubok i neizbrisiv trag u radu Saveza i pokretu osoba s invaliditetom iza sebe.


Prof.dr.sc. Mirsad Muftić - video prezentacija

Savez, kao organizator komemoracije, se zahvaljuje svima koji su danas prisustvovali sjećanju na našu Elviru. Posebnu zahvalnost i saosjećanje izražavamo Elvirinom sinu Harisu, unuku Ervinu i suprugu Emiru, koje je njena smrt najviše rastužila i kojima najviše i nedostaje.

U znak sjećanja na njihovu i našu Elviru Bešliju, ispred Saveza, je uručena Zlatna plaketa koju je primio njen sin Haris i prigodano umjetničko djelo njenom unuku Ervinu.


Uručivanje Zlatne pplakete sinu Harisu


Uručivanje umjetničke skulptur unuku Ervinu

Komemoracija je završena riječima sjećanja nekolicine njenih bliskih saradnika i prijatelja prof. dr. sc. Mirsada Muftića, Zorana Dobraša, Almira Šahmanije, Milene Obradović, Mirsada Đulbića, Alage Hozanovića, Elvisa Hodžića, Mirsada Imamovića, pomoćnika Federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrice Jonjića i Salihe Đuderije, Tijane Borovčanin i Almina Jerkovića iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

 

 

Stručna služba Saveza

nazad na novosti