Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

In memoriam Elvira Bešlija

Navršava se godina dana otkako nas je nenadano, 4. juna 2021. godine, napustila Elvira Bešlija, naša prijateljica, kolegica i generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.
Rođena u Sarajevu 6. jula 1953. godine a od svoje 14. godine je u stanju paraplegije. I pored toga, i svih prepreka koje prate stanje paraplegije, uspjela se ostvariti kao supruga, majka i nana, te završiti svoje školovanje i steći zvanje pravnika.

Savez je danas, 25. maja 2022. godine, tim povodom organizovao komemoraciju Elveri Bešliji, u konferencijskoj sali hotela „Hollywood“, i tom prilikom smo se prisjetili njenog života i rada, te bogatog naslijeđa koje je ostavila iza sebe. Komemoraciji su prisustvovali mnogi članovi udruženja – članica Saveza kao i drugi gosti koji su poznavali i sarađivali sa našom rahmetli Elvirom.

Prof. dr. sc. Mirsad Muftić, predsjednik Upravnog odbora Saveza, je, uz prigodnu video prezentaciju, podsjetio na samo manji dio rada i aktivnosti koje je ostvarila Elvira u 43 godine svog angažmana u pokretu i borbi za prava osoba s invaliditetom i ostavila dubok i neizbrisiv trag u radu Saveza i pokretu osoba s invaliditetom iza sebe.

Prof.dr.sc. Mirsad Muftić - video prezentacija
Prof.dr.sc. Mirsad Muftić – video prezentacija

Savez, kao organizator komemoracije, se zahvaljuje svima koji su danas prisustvovali sjećanju na našu Elviru. Posebnu zahvalnost i saosjećanje izražavamo Elvirinom sinu Harisu, unuku Ervinu i suprugu Emiru, koje je njena smrt najviše rastužila i kojima najviše i nedostaje.U znak sjećanja na njihovu i našu Elviru Bešliju, ispred Saveza, je uručena Zlatna plaketa koju je primio njen sin Haris i prigodano umjetničko djelo njenom unuku Ervinu.

Uručivanje Zlatne pplakete sinu Harisu
Uručivanje umjetničke skulptur unuku Ervinu

 

 

 

 

 

 

 

Komemoracija je završena riječima sjećanja nekolicine njenih bliskih saradnika i prijatelja prof. dr. sc. Mirsada Muftića, Zorana Dobraša, Almira Šahmanije, Milene Obradović, Mirsada Đulbića, Alage Hozanovića, Elvisa Hodžića, Mirsada Imamovića, pomoćnika Federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrice Jonjića i Salihe Đuderije, Tijane Borovčanin i Almina Jerkovića iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.