1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

21..01.2021. godine

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE ZENICA
AKTIVNOSTI UDRUŽENJA


Panel „Percepcija invaliditeta u lokalnoj zajednici“

SL

Dana 20. januara 2021. godine u hotelu Dubrovnik“ naše Udruženje je održalo panel-diskusiju „Percepcija invaliditeta u lokalnoj zajednici“ pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Panel- diskusiji su prisustvovali predstavnici gradskih službi, predstavnik Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeg- lice Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici različitih organizacija osoba s invaliditetom, predstavnica Centra za socijalni rad Zenica, predstavnica Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica te predstavnici Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona.
Zbog toga što smo imali predstavnike svih onih koji
utječu na to kakva će biti percepcija invaliditeta u lokalnoj zajednici, ovo je bila jedna veoma uspješna panel-di­skusija. Razgovaralo se o tome kako je invaliditet zapravo tema po potrebi, o iskustvima pojedinaca u lokalnoj zajednici, odnosu lokalne zajednice prema invaliditetu te iskustvima i preprekama institucija u radu s osobama s invaliditetom. Došli smo i do određenih zaključaka, i to:
- neophodno je da lokalne zajednice imaju kontinuitet u rješavanju arhitektonskih barijera, da planiraju otklan­janje barijera, arhitektonskih, vizuelnih, čulnih/komunikacionih, te da se iste budžetiraju kao posebne stavke;
- obrazovanje i upoznavanje – potrebno je u obrazovni sistem uvrstiti upoznavanje mladih naraštaja s osobama s invaliditetom, da se kroz aktivnosti nadležnih dnevnih centara, ali i škola za obrazovanje djece s fizičkim i intelektualnim smetnjama, osigura njihova interakcija kroz studijske posjete i igru;
- da se u sklopu segmenta socijalne zaštite formira transfer za otklanjanje barijera u mjestu stanovanja, a prema kriterijima koje će nadležna služba usaglasiti s Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom, uz podršku drugih službi nadležnih za izdavanje neophodnih saglasnosti;
- sastanci uživo na društvenim mrežama – kako bismo osigurali bolju promociju i vidljivost, naredni sastanci će biti emitovani i uživo na društvenim mrežama Udruženja.
Uz nadu da zaključci doneseni na panelu neće već sutra pasti u zaborav te da ćemo na njima svi zajedničkim snagama raditi, želimo zahvaliti svima na dolasku.

Konferencija „Nacionalni dijalog za Bosnu i Hercegovinu“

sl

I pored mnogih ograničenja zbog mjera u vrijeme pandemije, Udruženje je vodilo niz aktivnosti od inte­resa za svoje članstvo.

U sarajevskom hotelu „Evropa“ održana je konferencija pod nazivom „Nacionalni dijalog za Bosnu i Hercegovinu“ kojoj je u ime našeg Udruženja prisustvovao predsjednik Harun Aliefendić. Konferenciju je organizovala Globalna inici­jativa za transnacionalni organizovani kriminal - Global Initiative against Transnational Organized Crime. Na samom događaju su predstavljeni rezultati istraživanja mapiranja ključnih aktera organizacija civilnog društva i nosilaca promjena, a prisustvovali su učesnici iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine (Bijeljina, Mostar, Zenica, Banja Luka, Bihać, Brčko...). Ova konferencija je imala za cilj prezentaciju trenutnog stanja u mjestima iz kojih učesnici dolaze, ali i upoznavanje s drugim učesnicima u cilju 'networkinga', razmjene iskustava i znanja.

Na kraju rezimiranja problema i iskustava, svi su imali priliku da kažu šta bi i na koji način promijenili u svojoj lokalnoj zajednici. Ovom prilikom želimo zahvaliti orga­nizatoru na pozivu te pruženoj prilici za nova saznanja, kao i upoznavanje novih osoba.

Obilježavanje 3. decembra – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

sl

Kako bismo obilježili 3. decembar, Međunarodni dan osoba s invaliditetom, organizovali smo članove našeg Udruženja u hotelu „Zenica‟. Druženje smo priredili u skladu sa svim preporuk štaba Zeničko-dobojskog kantona, poštujući propisane mjere u vezi s brojem osoba u zatvoren i socijalnoj distanci. Pored obilježavanja 3. decembra, druženje smo organizovali kako bismo n upoznali s aktivnostima koje smo proveli i koje planiramo provesti, novostima te načinom za ostvar oblasti socijalne zaštite kroz „Vodič za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite“, koji smo dostavili svi Zahvaljujemo predstavnicima Gradske uprave, pomoćnici načelnika Sumeji Mujkanović za prisustv za neke nove aktivnosti. Nakon zvaničnog dijela, uz zakusku smo nastavili ugodno druženje.

 

Stručna služba Saveza

azad na novosti