1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

23..02.2021. godine

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE LIVNO
AKTIVNOSTI UDRUŽENJA

 

Takmičenje u vožnji spretnosti automobilom za osobe s invaliditetom „Susret 2020“

sl1

Dana 19. i 20. februara 2021. godine, u organizaciji Udruge paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona 10, u Livnu je održano natjecanje u spretnosti vožnje automobilom za osobe s invaliditetom „SUSRET 2020“ (vožnja automobilima s ručnim komandama). Natjecanje je trebalo biti održano prošle godine, međutim, zbog pandemije COVID-19 te svih mjera i ograničenja, odgođeno je za ovu godinu.

Osobe s invaliditetom u stanju paraplegije su učesnici u saobraćaju ravnopravno s ostalim građanima bez invaliditeta. Voze automobile na ručne komande, što podrazumijeva da za vožnju ne koriste nožne komande. Vozila prerađena na ručne komade omogućavaju samostalnost osobama s invaliditetom te mnogo brže uključivanje u socijalnu sredinu i stvarnu resocijalizaciju. Ovo je ujedno i idealna prilika da se pokaže kako osobe u invalidskim kolicima uopće nisu spori ili manje spretni vozači zbog toga što voze pomoću ručnih komandi.

Cilj projekta i sama njegova ideja su afirmacija i aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom ne samo u sportu nego i u drugim aktivnostima, budući da osobe s invaliditetom općenito imaju malo prilika za interakciju, aktiv­nosti koje ih raduju, ali i ispunjavanje slobodnog vremena.

Takmičenje je održano 20. februara 2021. godine (subota) na poligonu ispred Sportske dvorane „Dalibor Perković Dali“ Livno, od 09:00 do 13:00 sati. Učestvovalo je 16 takmičara i jedna takmičarka, koji su na zahtjevnoj stazi trebali izvršiti pet radnji: slalom-vožnja između čunjeva, bočno parkiranje, vožnja naprijed-nazad s kontrolnim čunjem i kružni tok – „mišolovka‟.

Najbolje rezultate su postigli:

Irfad Rekić iz Cazina
Elvis Hodžić iz Velika Kladuše
Draženko Tubak iz Žepča

sl

Ovakva vrsta natjecanja se održala prvi put na području našeg kantona i veoma smo ponosni zbog toga, kako zbog dobre organizacije tako i zbog velike motivisanosti učesnika i dobrih rezultata.

Zbog svih otežavajućih okolnosti i poteškoća izazvanih pandemijom COVID-19, natjecanje je održano sa znatno manjim brojem natjecatelja i učesnika, uz pridržavanje svih higijensko-epi­demioloških mjera.

Svečani ručak i dodjela pehara i diploma najboljim natjecateljima, kao i dodjela zahvalnica svim učesnicima natjecanja održani su u PTC „Pavić‟ Livno, s početkom u 14:00 sati.

Projekt je realizovan uz potporu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, sredstvima ostvarenim po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

 

Stručna služba Saveza

azad na novosti