1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)


15..03.2021. godine

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE CAZIN
AKTIVNOSTI UDRUŽENJA

Presjek aktivnosti Udruženja Cazin u periodu posljednjeg kvartala 2020. i prvog kvartala 2021. godine

s1

28. novembra 2020. godine održana vanredna sjednica Skupštine Udruženja

Zbog smrti predsjednika Hasana Nuhanovića održana je i vanredna sjednica Skupštine Udruženja paraple­gičara i oboljelih od dječije paralize Cazin. Skupština je održana u Kulturnom centru Cazin, u 11.00 sati, gdje je na početku rada odana počast Hasanu Nuhanoviću.

Sjednica Skupštine je održana u tužnom ambijentu, prisustvovalo joj je 12 članova, odsutna su bila tri. Izabrano je novo rukovodstvo u sljedećem sastavu: Predsjednik Skupštine: Amir Čolić

  • Predsjednik Skupštine: Amir Čolić
  • Predsjednik Upravnog odbora: Irfad Rekić
  • Članovi Upravnog odbora: Irfad Rekić, Rusmira Kovačević i Samir Bašić
  • Delegati u Skupštini Saveza udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Unsko-sanskog kantona su:
    Irfad Rekić, Samir Bašić, Safeta Trgić i Amir Čolić
  • Delegat Udruženja u Savezu paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH: Irfad Rekić

Sve promjene članova upravnih tijela, u skladu sa Zakonom, prijavljene su Ministarstvu pravosuđa Unsko-sanskog kantona, sa svom potrebnom doku­mentacijom. Dobijena su nova rješenja o zastupanju Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Cazin.

Fizikalna rehabilitacija članova Udruženja

s2Dana 26. decembra 2020. godine u 12.00 sati održana je sjednica Upravnog odbora Udruženja Cazin u proširenom sastavu, i to sa svim članovima Udruženja Cazin, u prostorijama Kulturnog centra Cazin.Na toj sjednici je dogovorena i odlučena metodologija realizacije projekaa„Banjsko liječenje i rehabilitacija paraplegičara Udruženja Cazin i drugih osoba s invaliditetom‟. Izabrana je ponuda Lječilišta „Terme Ilidža“ Sarajevo zbog pristupačne cijene,dobrog i prilagođenog smještaja za osobe u invalidskim kolicima, kao i kvalitetne termalne terapije i fizikalne vježbe. Utvrđen je spisak od 21 korisnika ovog projekta.

Organizovan je prijevoz vlastitim vozilima u Lječilište i određen je termin u januaru 2021. godine. Projekt je finansiran posredstvom Federalnog ministarstva rada socijalne politike od prihoda sredstava od igara na sreću, u visini 14.089,00 KM, i trebao se realizovati i opravdati utrošak sredstava do 28. februara 2021. godine. Na kraju, projekt je uspješno realizovan. Članovi su bili vrlo zadovoljni što su se rehabilitirali uz odličan smještaj i fizikalno-termalne vježbe. Naročito je postignut uspjeh u pogledu educiranja asistenata u fizikalnim vježbama koju su pružili terapeuti, posebno u smislu pravilnog vježbanja i konstantnog ponavljanje određenih vježbi koje su vrlo važne za održavanje dobrog stanja paraplegičara. A korisno za sve je i dobro druženje koje se nastavljalo u popodnevnim i večernjim satima.

s3Takođerer, napravljen je i spisak za projekt „Ogrjevno drvo za paraplegičare Cazin 2021‟. Članovi koji su se prijavili i na spisku su, prihvataju i obaveze uplate sredstava za realizaciju projekta.

Projekt se planira realizovati u periodu april-juni 2021. godine, u saradnji sa ŠPD Unsko-sanske šume, sa sjedištem u Bosanskoj Krupi.

Dosadašnja saradnja je bila na obostrano razumije­vanje te se nadamo da će tako biti i u nastavku, a cilj je olakšavanje životnih teškoća i potreba naših članova Udruženja.

Sportske aktivnosti Udruženja

Dana 21. januara 2021. godine u Kulturnom centru Cazin, u organizaciji Sportskog saveza općine Cazin, održana je manifestacija „Izbor najuspješnijih sportista za 2020. godinu“.
Zbog nastale situacija s koronavirusom, ove godine nije bilo izbora najboljeg sportiste, već najuspješnijeg sportiste grada Cazina za 2020. godinu.

s4

Naš član Samir Bašić je proglašen sportistom godine u kategoriji „Osobe s invaliditetom“, u ženskoj kategoriji Fata Salkić je proglašena sportistkinjom godine u kategoriji „Osobe sa invaliditetom“ za ostvarene rezultate na sportskim takmičenjima u ime našeg Udruženja i Sportske sekcije Sportskog saveza Cazin. Proglašenje i skromna proslava održani su pod pokroviteljstvom Grada Cazina.

 

Stručna služba Saveza

 

Nazad na novosti