1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

01.11.2020. godine

IN MEMORIAM - HASAN NUHANOVIĆ
1957 - 2020.

hasan

Dana  28. oktobra ove godine, preminuo je dugogodišnji član i istaknuti aktivista Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Cazin Hasan Nuhanović, rođen 15.05.1957. godine u Nuhanovićima, opština Cazin. Hasan je odrastao u mnogobrojnoj porodici i uspješno se školovao i završio srednju strukovnu školu sa zvanjem elektro-monter. Nakon završene škole nalazi zaposlenje u Hrvatskoj u mjestu Brinje, opština Otočac, gdje se iskazao kao vrijedan i stručan radnik ali i kao fudbaler–igrao je u lokalnom amaterskom klubu NK Otočac.

Nažalost. 1986. godine dogodila se teška nezgoda na radnom mjestu i tom prilikom je Hasan povrijedio kičmenu moždinu i što je uzrokovalo gubitak kontrole i funkcije donjih ekstremiteta, tj. nesreća na radu je bila uzrokom njegovog stanja paraplegije. Nakon operacije i dugih fizikalnih tretmana po medicinsim ustanovama u Hrvatskoj, vraća se u svoju kuću koja je namjenski izgrađena za njegove potrebe kao osobe sa stanjem paraplegije. Živio je sa majkom i sinom Sanelom, ali i redovno posjećivao kćerku Sanelu koja je ostala da živi u Brinju sa mužem i djecom.

hasan2

Po završetku rata, agresije na Bosnu i Hercegovinu, angažuje se na pitanju problema i položaja osoba s invaliditetom u svojoj opštini i jedan je od osnivača Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Cazin, 1997. godine. Osim angažmana u našem Udruženju Hasan nije mogao bez fudbala te se uključuje u rad lokalnog amaterskog kluba FK Mutnica u kojem je bio i predsjednik kluba i dugogodišnji član Upravnog odbora, a s uspjehom je, zadnjih deset godina, vodio, kao trener–savjetnik, sve uzraste fudbalera u klubu, od djece predškolske dobi do seniora.

Hasan je bio omiljen u društvenoj zajednici, a paraplegija i kretanje u kolicima ga nisu spriječili da obavlja mnoge poslove i da uživa u životu. Bio je ''magnet'' za dobro druženje i veselje i njegova pozitivna energija je uticala na sve oko njega. Imao je dobre organizacijske sposobnosti i osobinu da se uspijevao sa svima dogovoriti, po bilo kojem pitanju, tako da su na kraju svi bili zadovoljni i većinom nasmijani nakon susreta s njim. Ta njegova snažna pozitivna energija koju je posjedovao se neprimjetno prenosila na sve oko njega u bilo kojoj situaciji. Oni koji ga nisu prethodno poznavali iznenađivao je tom svojom pozitivnom energijom i snažnom voljom za životom i već nakon upoznavanja svi su ga, kasnije, rado prihvatali i rado se s njim družili. Posebno je imao pozitivan uticaj na osobe s invaliditetom što smo svi u Udruženju veoma cijenili. To se najbolje pokazalo kada je izabran, 2010. godine, za predsjednika Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Cazin jer je svoj životni optimizam i pozitivnu energiju prenio među članove koji su sa velikim zadovoljstvom prihvatili 'njegov', inoviran, način rada. Svi članovi su postali mnogo aktivniji u radu našeg Udruženja, pod njegovim vođstvom.

Osim funkcije predsjednika našeg Udruženja, Hasan je bio i član Upravnog odbora i član Skupštine Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Unsko–sanskog kantona. Učestvovao je u radu mnogih konferencija, 'okruglih stolova', kurseva i edukacionih radionica koji su se odnosila na prava i položaj osoba sa invaliditetom, što mu je omogućilo da stekne dodatna znanja o pravima osoba s invaliditetom a što je doprinijelo boljem radu našeg Udruženja u borbi za naša zakonska i ljudska prava. Posebno mu je bilo važno da stečena znanja i informacije prenosi na članove našeg Udruženja i podsticao je sve članove na veći angažman, zalaganje, edukaciju i informisanje s ciljem poboljšanja statusa osoba s invaliditetom u našem društvu i lokalnoj društvenoj zajednici.

Hasanu je sport bio 'u krvi' pa je i sa stanjem paraplegije nastavio sportske aktivnosti u sportovima za osobe s invaliditetom i bio je vođa ekipe našeg Udruženja koja je učestvovala na mnogobrojnim, domaćim i međunarodnim, sportskim takmičenjima, na kojima je i sam, obavezno, učestvovao i donosio medalje, pehare i diplome za ostvarene rezultate, kako pojedinačno tako i ekipno.

hasan3

Hasan je bio primjer osobama sa invaliditetom, puno nam je značio i ostavio je veoma dubok i neizbrisiv trag u našem Udruženju. Izgubili smo, prerano, izuzetnog čovjeka, prijatelja, druga i aktivistu kojeg niko ne može zamijeniti.

hasan

Saučešće porodici - Savez

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti