Glavi sponzor igara

USAID


Partner igara:
BHT

 

Medijski pokrovitelji


FTV
rsg
MIX
oslobodjenje
nezavisne

 

 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

  1

20.09.2019. godine

MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - 16. SPORTSKE IGRE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
12. - 14. SEPTEMBRA 2019. GODINE U ZENICI

logo

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i 16. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a tehnički organizator i domaćin Igara bilo je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica - član Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo kulture i sporta daju Saglasnost za organizaciju i legitimitet ovoj međunarodnoj Manifestaciji koja se održava u skladu sa normama međunarodnog sporta za osobe s invaliditetom i Paraolimpijskog komiteta BiH

Na 16. sportskim igrama je nastupilo 130 takmičara – paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, u zvaničnoj konkurenciji i van konkurencije. Učestvovali su takmičari iz regije - Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore, te domaćina Bosne i Hercegovine koju su predstavljali takmičari iz oba bh.entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.

s2

Iz Federacije BiH učestvovali su takmičari iz 8 kantona, odnosno iz 16 područnih udruženja-članica Saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Savez je za realizaciju ovog projekta pored vlastitog učešća obezbijedio neophodna dodatna sredstva od strane sponzora i donatora. Obezbijeđeni su adekvatni uslovi smještaja bez arhitektonskih i drugih barijera u hotelu “Zenica” u Zenici, a domaćin igara je obezbjedio uslove za održavanje igara na Atletskom Stadionu „Kamberovića polje“, volonotere koji su bili od velike pomoći svim takmičarima, učečesnicima Igara, te ostale organizacijsko-tehničke radnje koje su obezbjedile nesmetano i uspješno održavanje Igara.

Svečano otvorenje Međunarodnog otvorenog prvenstva i 16. sportskih igara sa intoniranjem himne i podizanjem zastave, te defileom učesnika sa zastavama zemalja učesnica, održano je na Atletskom stadionu „Kamberovića polje“ 13. septembra u 09:30 sati. Takmičenje su pratili i navijali za sportiste učenici nekoliko zeničkih osnovnih škola i mlade ''mažoretkinje'' koji su bili poseban dio ambijenta svečanog otvorenja.

Svečanosti otvaranja Međunarodnih sportskih igara prisustvovali su izaslanik Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Dobrica Jonjić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH, Marinko Tokić, pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Edin Arnaut, pomoćnik ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, prof. dr. Mirsad Muftić, predsjednik Upravnog odbora Saveza, Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara Zenica, Elvira Bešlija, generalni sekretara Saveza, kao i drugi gosti i građani Zenice.
Prilikom svečanosti otvaranja Igara svim prisutnima su se obratili, kratkim govorom i pozdravljanjem, prof. dr. Mirsad Muftić, Dobrica Jonjić, Elvira Bešlija i  Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, koji je zvanično proglasio Igre otvorenim, nakon čega su započela takmičenja u atletskim disciplinama.

Obraćanje zvaničnika učesnicima i gostima 15.sportskih igara

muftic
jonjic ganic
Prof.dr. Mirsad Muftić, ispred Saveza Dobrica Jonjić, pomoćnik federalnog ministrar Mirza Ganić, premijer Ze-Do kantona

Sportske igre se tradicionalno održavaju u atletskim disciplinama, prema pravilima Paraolimpijskog komiteta BiH, i šahu.

Glavni sudija za atletske dicipline bio je Zdeno Mileusnić, a za takmičenje u šahu Fahrudin Ćerim, međunarodni šahovski sudija. Dr. Damir Jaganjac, koji posjeduje međunarodnu licencu za klasifikaciju-kategorizaciju takmičara u atletici za osobe s invaliditetom, je bio ljekar klasifikator koji je prije takmičenja utvrdio klasu/kategoriju za svakog takmičara, a prema međunarodnim normama sporta za osobe s invaliditetom, zavisno od stepena oštećenja organizma.

Atletsko takmičenje je održano u ženskoj i muškoj konkurenciji u sljedećim disciplinama: 

  • Trke u kolicima: 100 m; 200 m; 400 m
  • Bacačke discipline: koplje, kugla, disk i čunj

Šahovski turnir, takmičenje po Bergerovom sistemu, održan je u hotelu ''Zenica'' u Zenici.

Po završetku takmičarskog dijela održana je u večernjim satima, u hotelu ''Zenica'', svečanost podjele priznanja, svečana večera i druženje uz prigodnu muziku. Prisutnima se obratila i Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza i zahvalila se, u ime Saveza i organizatora, na učešću na sportskim igrama svim ekipama i njihovim članovima. Prof. dr. Mirasd Muftić, predsjednik Upravnog odbora Saveza uručio je pehare Pehari đ za ukupne plasmane, a medalje i diplome, sa logom Igara, za ostvarene pojedinačne rezultate.

elvira s4 muftic

Rezime:
Svi učesnici sportskih igara, putem svojih predstavnika, su zvanično iskazali zadovoljstvo organizacijom i takmičenjem koje je proteklo u sportskom i fer nadmetanju i zahvalili se na gostoprimstvu, odličnim uslovima smještaja i takmičenja kao i ljubaznošću domaćina. Posebno nam je drago za pohvale koje smo dobili od gostiju, učesnika igara, iz inostranstva koji su svoje zadovoljstvo iskazali željom, i obećanjem, da dođu i iduće godine i budu sudionici najznačajnije sportske manifestacije osoba s invaliditetom (OSI) u regiji.
Želimo naglasaiti da su sve relevatne i stručne osobe, također, potvrdile da je ovogodišnje Međunarodno otvoreno prvenstvo - 16. Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječje paralize odlično organizovano, da je takmičenje proteklo shodno međunarodnim pravilima Paraolimpijskog komiteta, bez bilo kakvih problema u sportskoj i drugarskoj atmosferi.
Takođe, dobrom organizacijom i obezbjeđenjem svih potrebnih uslova za takmičenje, te okupljanjem velikog broja takmičara, otvorili smo mogućnost takmičarima za postizanje rezultatske norme kao uslova za učešće na međunarodnim takmičenjima.
Realizacijom ovog Programa-Projekta postigli smo podizanje kvaliteta sportske djelatnosti, i postizanjem dobrih rezultata uspješnom prezentiranju naše zemlje u svijetu.

Stav organizatora, Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i hercegovine, Bosna i Hercegovina:
Sport nije privilegija ljudi bez invaliditeta, naprotiv, on kao specifično područje djelovanja jača samopouzdanje i ima veliki utjecaj na održavanje psiho-fizičke stabilnosti, posebno osoba sa invaliditetom. 
Cilj održavanja Igara je promocija zdravlja, ljudskih prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom kroz sport. Glavni zadatak je približiti sportske aktivnosti osobama sa najtežim tjelesnim invaliditetom kao što su paraplegičari i oboljeli od dječije paralize, proširiti njihove vidike, osposobiti ih za postizanje uspjeha, emocionalno ih osnažiti i pružiti bolji kvalitet života.
Teorija savremene rehabilitacije sa načelom „nije važno šta je osoba sa invaliditetom izgubila nego šta joj je ostalo“ u sportu i sportskoj rekreaciji našla je svoju najjaču potvrdu. Ove aktivnosti imaju dalekosežan značaj za psiho-fizičko prilagođavanje, za pobjedu nad sopstvenim osjećanjem nesposobnosti i socijalnu reintegraciju. Kao najprirodniji oblik liječenja sport ima izuzetne efekte, osobe sa invaliditetom vraća u društvene tokove i omogućava im da osjete radost vraćene snage i sposobnosti za život, saznanje da invalidnost ne znači i nesposobnost.
Zbog toga Savez kontinuirano radi na promociji sporta kao uspješne terapije za resocijalizaciju i zdraviji život, ali i postizanja što boljih rezultata - posebnog podsticaja koji oplemenjuje i njihovoj životnoj borbi daje poseban značaj.
Ujedno, ovi sportski susreti predstavljaju kako pokušaj animiranja onih koji se još nisu bavili sportom, tako i veći podsticaj za one koji se njime bave za postizanje što boljih rezultata.

REZULTATI

Atletika
Najuspješnija ekipa Igara: Zeničko – dobojski kanton FBiH / Bosna i Hercegovina
Najuspješnija takmičarka Igara: Milena Obradović Republika Srpska /BiH
Najuspješnija takmičar Igara: Draženko Mitrović Srbija

 

Najuspješniji, ekipno, u ženskoj konkurenciji:
1. Zeničko – dobojski kanton / BiH 47 bodova
2. Kanton Sarajevo / BiH 13 bodova
3. Unsko–sanski kanton / BiH 10 bodova

 

Najuspješniji, ekipno, u muškoj konkurenciji:
1. Zeničko – dobojski kanton / BiH 43 boda
2. Srednjobosanski kanton / BiH 28 bodova
3. Unsko–sanski kanton / BiH 24 boda


Najuspješniji pojedinci/ke u atletici po diciplinama:

Muškarci:

Trke u kolicima - pobjednici po kategorijama:
 

100 m, kategorija T53
zlatna medalja: Amir Čolić (Unsko-sanski kanton /BiH); srebrena medalja::Srećko Jorgić  (Ze-Do kanton /BiH); bronzana medalja: Harun Aliefendić (Ze-Do kanton /BiH)

100 m, kategorija T54
zlatna medalja: Nedžad Pepić (Crna Gora); srebrena medalja: Mustafa Beganović (Srednjobosanski kanton /BiH); bronzana medalja: Andrej Gorza (Slovenija);

100 m, kategorija T55
zlatna medalja: Marinko Jukić (Ze-Do kanton /BiH); srebrena medalja: Mujo Adilović (Ze-Do kanton /BiH); bronzana medalja: Samir Spahić (Ze-Do kanton /BiH).

200 m, kategorija T53
zlatna medalja: Omerašević  Salko (Ze-Do kanton /BiH); srebrena medalja: Srećko Jorgić (Ze-Do kanton /BiH)bronzana medalja: Amir Čolić (Unsko-sanski kanton /BiH);

200 m, kategorija T54
zlatna medalja: Mustafa Beganović (Srednjobosanski kanton /BiH); srebrena medalja: Nedžad Pepić (Crna Gora); bronzana medalja: Andrej Gorza (Slovenija).

200 m, kategorija T55
zlatna medalja: :Mujo Adilović  (Ze-Do kanton / BiH); srebrena medalja: Marinko Jukić (Ze-Do kanton /BiH); bronzana medalja: Samir Spahić (Ze-Do kanton /BiH).

400 m, kategorija T53
zlatna medalja: Srećko Jorgić  (Ze-Do kanton /BiH)srebrena medalja: Salko  Omerašević (Ze-Do kanton /BiH);  bronzana medalja: Harun Aliefendić (Ze-Do kanton /BiH).
 
400 m, kategorija T54
zlatna medalja: Mustafa Beganović  (Srednjobosanski kanton /BiH); srebrena medalja: Andrej Gorza (Slovenija); bronzana medalja: Nedžad Pepić (Crna Gora)
 
400 m, kategorija T55
zlatna medalja: Marinko Jukić (Ze-Do kanton /BiH); srebrena medalja: Mujo Adilović (Ze-Do kanton /BiH); bronzana medalja: Samir Spahić (Ze-Do kanton /BiH).

Bacačke dicipline - troboj: kugla+disk+koplje
Kategorija F52
zlatna medalja: Samir Bašić  (Unsko–sanski kanton); srebrena medalja: Tahir Mandžuka (Ze-Do kanton /BiH); bronzana medalja: Alija Avdić (Ze-Do kanton /BiH).

Kategorija F53
zlatna medalja: Selim Kurtović (Unsko–sanski kanton); srebrena medalja: Refik Ibragić (Unsko–sanski kanton); bronzana medalja: Goce Minovski (Sjeverna Makedonija)

Kategorija F54
zlatna medalja: Draženko Mitrović (Srbija); srebrena medalja: Mersad Murić (Crna Gora);bronzana medalja: Bešir Bečić (Hercegovačko-neretvanski kanton /BiH).

Kategorija F55
zlatna medalja: Uzeir Turkušić (Bosansko-podrinjski kanton); srebrena medalja: Bojan Milutinović (Srednjobosanski kanton /BiH); bronzana medalja: Senad Husović (Crna Gora).

Kategorija F56
zlatna medalja: Alija Kečo  (Kanton Sarajevo); srebrena medalja: MIlan Grujić (Srbija); bronzana medalja: Edis Lačić (Tuzlanski kanton /BiH).

Kategorija F58
zlatna medalja: Taib Ibrišimović (Srednjobosanski kanton /BiH); ); srebrena medalja: Amir Drek (Srednjobosanski kanton /BiH); bronzana medalja: Jasmin Nokić (Crna Gora).

*Takmičari pobjednici po kategorijama u atletskim disciplinama  u kojima nije bilo više od 2 takmičara - bez bodovanja shodno međunarodnim pravilima:
Troboj, kugla+disk+koplje Niko Aleksić  ((Srednjobosanski kanton), kategorija F35 – Mevludin Delić ((Ze-Do kanton /BiH), kategorija F37  –
Disk+čunj, kategorija F51 – Dženan Krnjić (Srednjobosanski kanton / BiH).

*Napomena:
Takmičari koji su učestvovali u atletskim disciplinama  u kojima nije bilo više od 2 takmičara nisu bili bodovno vrjednovani, shodno međunarodnim pravilima (za bodovanje je neophodno najmanje 3 takmičara u svakoj disciplini i kategoriji invaliditeta), tako da nisu dobili medalje i diplome.

Žene

Trke u kolicima:
     
100 m:
1. Samira Džidić Ze-Do kanton / BiH
2. Sajra Poljo Ze-Do kanton / BiH
3. Hurmija Mujić Kanton Sarajevo - BiH

Bacačke discipline: disk+čunj / kategorija F51
 
1. Čamdžić Almedina Ze-Do kanton / BiH
2. Đidić Samira Ze-Do kanton / BiH
3. Đelaldini Šemsija Livanjski Kanton / BiH

Pobjednice u troboju: kugla + disk + koplje, po kategorijma
Kategorija F51
zlatna medalja: Almedina Čamdžić (Ze-Do kanton /BiH); srebrena medalja: Samira Đidić (Ze-Do kanton /BiH); bronzana medalja: Šemsija Đelaldini  (Livanjski kanton /BiH).

Kategorija F52
zlatna medalja: Sefija Topalović (Ze-Do kanton / BiH); srebrena medalja: Hurmija Mujić (Kanton Sarajevo / BiH); bronzana medalja: Jasmina Kolašinac (Kanton Sarajevo / BiH).

Kategorija F53
zlatna medalja: Milena Obradović (Republika Srpska/BiH); srebrena medalja: Ramiza Bečirević (Kanton Sarajevo / BiH); bronzana medalja: Sajjra Poljo (Ze-Do kanton /BiH).

Kategorija F54
zlatna medalja: Ljilja Slišković (Ze-Do kanton /BiH); srebrena medalja: Safeta Trgić (Unsko-sanski kanton /BiH); bronzana medalja: Numa Mešić (Tuzlanski Kanton / BiH).

Kategorija F55
zlatna medalja: Emilija Batarilo (Ze-Do kanton / BiH); srebrena medalja: Amira Salčinović (Tuzlanski Kanton / BiH); bronzana medalja: Rusmira Kovačević (Unsko-sanski kanton /BiH).

Kategorija F56
zlatna medalja: Subhija Hodžić (Ze-Do kanton / BiH); srebrena medalja: Sadeta Rašidović (Bosansko-podrinjski kanton /BiH); bronzana medalja: Elena Davitkovska (Sjeverna Makedonija).

Šah - plasman, ekipno:

1. Srednjobosanski kanton Bosna i Hercegovina /Federacija Bosne i Hercegovine
2. Zeničko – dobojski kanton Bosna i Hercegovina /Federacija Bosne i Hercegovine
3 Unsko–sanski kanton Bosna i Hercegovina /Federacija Bosne i Hercegovine

 

S2

 

PARTNER 16. SPORTSKIH IGARA
BHT

Zahvaljujemo se BH Telecomu ponosnom partneru
Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize F BiH

 


FOTO - ALBUM SA MEĐUNARODNE SPORTSKE MANIFESTACIJE 
MOŽETE POGLEDATI NA NAŠOJ STRANICI "ALBUMI"
ili NA LINKU
SPORTSKE IGRE - ZENICA 2020.

 

Stručna služba Saveza

nazad na novosti