1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

11.12.2019. godine

TEMATSKA SJEDNICA POVODOM 3. DECEMBRA – MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM
"PRIMJERI DOBRE PRAKSE SARADNJE ORGANIZACIJA OSOBA S INVALIDITETOM I LOKALNIH ZAJEDNICA U BOSNI I  HERCEGOVINI“


logo

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovalo tematsku sjednicu "Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u Bosni i  Hercegovini“. Ista je održana 03. decembra 2018. godine u 'Plavoj sali' zgrade Parlamentarne skupštine BiH sa početkom u 12.00h.

s1

Na Tematskoj sjednici su prezentovani primjeri uspješne saradnje udruženja osoba s invaliditetom i lokalnih vlasti iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a prezentatori / panelisti su bili predstavnici udruženja osoba s invaliditetom i vlasti lokalnih zajednica iz Bijeljine, Banja Luke, Kotor Varoša, Doboja, Doboj Juga, Ključa, Ilijaša, Brčko distrikta BiH i Kantona Sarajevo.

Sjednicom su predsjedavali medijator sjednice Saliha Đuderija, šef odjela Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Gospava Rađen–Radić, predsjednica Vijeća organizacija za osobe s invaliditetom Bosne i Hercegovine i Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji je i otvorio sjednicu pozdravljajući sve prisutne i kratkim uvodnim govorom u vezi ovogodišnje teme Međunarodnog dana osoba s invaliditetom – 3.decembar i pravima osoba s invaliditetom prema Konvenciji UN o pravima osoba s invaliditetom koju je potpisala i ratifikovala i naša država Bosna i Hercegovina, napomenuvši da Ministarstvo, zajedno s Vijećem za osobe sa invaliditetom BiH, svake godine obilježava ovaj značajan datum i bira teme od značaja za osobe sa invaliditetom.

s5
Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH

Prisutnima se obratila i predsjednica Vijeća organizacija osoba s invaliditetom BiH Gospava Rađen-Radić koja je izjavila da je značaj organizacija osoba s invaliditetom višestruk, prvenstveno zato što su korektivni faktor društva u izgradnji kvalitetnijeg, sigurnijeg i društva po mjeri čovjeka. Po njenim riječima, organizacije osoba s invaliditetom u suštini nastaju kao životna potreba, potreba za uklanjanjem određenih barijera i činjenja života efikasnijim, fleksibilnijim i potpunijim, u cilju integracije osoba s invaliditetom u zajednicu. ''Bitno je napomenuti da svaka lokalna zajednica, ukoliko prepozna organizacije osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnom nivou kao izuzetan resurs u razvijanju partnerske saradnje s njima, utoliko će napredovati i činiti taj proces transformacije društva bržim i kvalitetnijim'' izjavila je Gospav Rađen-Radić. Po njenim riječima, učesnici sjednice će danas čuti izuzetne priče izuzetnih lokalnih zajednica, izuzetnih pojedinaca. Dodala je da je ovo jedan od načina da se čuju priče iz lokalnih zajednica širom BiH, analiziraju njihovi uspjesi i da to bude putokaz ka novim rezultatima. Kazala je da će danas biti predstavljeno desetak primjera i pojedinaca lidera organizacija, a sa druge strane i pojedinaca predstavnika lokalnih zajednica. Napomenula je da takvih primjera ima znatno više.

s2
Gospava Rađen-Radić, predsjednica Vijeća organizacija za osobe s invaliditetom BiH

Elvira Bešlija, sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije Bosne i Hercegovine i sekretara Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Bosne  i Hercegovine, obratila se prisutnima i u svome izlaganju navela da je dijelom zadovoljna, samim tim što je Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom Bosne  i Hercegovine osnovano i što se na nižim nivoima formiraju razne koordinacije i ostale organizacije osoba s invaliditetom, koje u saradnji sa svim nivoima vlasti pokušavaju da razriješe pitanja ovih osoba, ali je istakla je da, u principu, kao osoba s jednim od najtežih oblika invaliditeta – paraplegija nije u potpunosti zadovoljna, jer smatra da ima još mnogo problema u društvu s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom od kojih su mnogi zakonski regulisani ali se u praksi mnogi od tih zakona ne primjenjuju ili se samo djelimično primjenjuju. Navela je primjer pristupačnosti koji je uvijek prisutan i koji se nikako, koje je kroz naše zakonodavstvo sasvim korektno riješeno, ali u praksi se ne primjenjuje onako kako bi to trebalo da bude. Istakla je da osobe s invaliditetom trebaju da žive kvalitetan život kao i drugi ljudi. Međutim, navela je da to teško ide u praksi jer postoje još uvijek sterotipi i diskriminacija prema osobama s invaliditetom od strane društvene zajednice, vlasti i njenih institucija. Na kraju svog izlaganja navela je da ostvarivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom ide teško i sporo i da osobama s invaliditetom treba podrška, ne samo 3. decembra, nego podrška svaki dan u godini.

s3
Elvira Bešlija, sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije Bosne i Hercegovine i sekretara Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom BiH

Nakon izlaganja panelista slijedila je diskusija u kojoj su učestvovali mnogi učesnici sjednice. Prisutnima se obratio i Malik Garibija ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Kantona Sarajevo, koji se zahvalio pozivu i izjavio da je počastvovan što prisustvuje ovoj sjednici, te naglasio da nadležna kantonalna vlast ulaže napore da riješi što više problema koji imaju osobe s invaliditetom ali da treba još više raditi  otklanjanju svih prepreka s kojima se susreću osobe s invaliditetom kao i na poboljšanju kvaliteta življenja i društvenog statusa kako bi se postigla puna ravnopravnost osoba s invaliditetom u svim sferama druuštveno-političkog života.
Fikret Zuko predsjednik Udruženja slijepih Kantona Sarajevo je izrazio zadovoljstvo održavanjem ove sjednice i obilježavanjem Međunarodnog dana osoba s invaliditetom – 3.decembra i spomenuo neke od probleme s kojima se susreću slabovidne i slijepe osobe u našem društvu i životu.

Nakon diskusije koja je organizovana u dva panela i završetka sjednice učesnici su pozvani na svečani ručak u restoranu Parlamenta.

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti