1

 

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

28.04..2021. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE - broj: 21

s1

Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavne urednice

Poštovani čitaoci, pred vama je 21. broj našeg i vašeg časopisa „Paraplegija i Mi“ koji smo uspjeli prirediti u sada već vrlo teškim uvjetima, kada pandemija koronavirusa, COVID-19, traje više od godinu.

Redakcija Informativnog glasila Saveza paraple­gičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine sa svima vama, našim članovima i saradnicima, uspjela je pripremiti izuzetno zanimljiv i kvalitetan sadržaj. Potrebno je istaći da smo, i pored svih teškoća i ograničenja s kojima danas živimo i radimo, u Savezu i većini naših udruženja aktivni u punom kapacitetu. Na naše zadovoljstvo i, zašto ne reći, ponos, moramo naglasiti da smo postigli cilj koji smo sebi postavili kada smo počeli raditi časopis. Naša ambicija, praćena velikom željom, bila je da informišemo članove naših udruženja, članice Saveza i ostale zainteresovane o temama koje se odnose na osobe s invaliditetom – posebno na osobe u stanju paraplegije, kvadriplegije i dječije paralize, njihovim problemima te načinu na koji se bore s njima. I dalje su nam pokazatelj uspjeha pozitivne ocjene naših čitalaca, imali oni invaliditet ili ne, a koji su imali priliku dobiti i pročitati naš časopis, kao i ljudi iz novinarske profesije i struke, kako o odabranim temama tako i visokom kvalitetu tekstova, dizajnu i odabranim fotografijama.

I u ovom broju mnogi sadržaji nametnuli su se kao glavna tema sukladno vremenu u kojem živimo. Nastavljamo našu uređivačku politiku, da kontinuirano prezentiramo vijesti i aktuelnosti iz Saveza i njegovih članica–udruženja.
U ovom broju možete pročitati vijesti iz udruženja iz Doboj-Juga, Zenice, Livna, Goražda, Cazina, Velike Kladuše i Saveza Unsko-sanskog kantona.

U vezi s veoma zanimljivom i stalno aktuelnom temom „Saobraćaj i osobe s invaliditetom“, pisali smo o uzro­cima i posljedicama saobraćajnih nesreća. Poseban dodatak ovoj temi je izuzetno zanimljiva i poučna priča naše Almedine Čamdžić, koju predstavlja mnogim mladim ljudima u okviru projekta „Vozim iako ne hodam“.

Također, posebna tema je posvećena Svjetskom danu zdravlja 2021. godine, koji se obilježava 7. aprila i čiji moto glasi: „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“.

Redovna rubrika - kolumna prof. dr. Mirsada Muftića u ovom broju donosi za ovo vrijeme aktuelnu temu „Rehabilitacija u kućnom programu“.

Od stručnih saradnika u 21. broju vam prezentiramo tekstove „COVID-19 i vakcinacija“ autora mr. sc. Selme Sinanović i prof. dr. sc. Mirsada Muftića, te „Dugoročni učinci COVID-19 autorice, mr. sc. Ana Vidačak, dr. med.

U stalnoj rubrici ‘Intervju’, u ovom broju sagovornik nam je Marko Ravlić, predsjednik Udruge paraple­gičara HNK iz Mostara, jedan od najstarijih i za nas veoma vrijednih prijatelja i značajnih saradnika još od vremena osnivanja i Saveza i Udruge.
Nažalost, nakon urađenog intervjua, u periodu tehničke pripreme izdavanja časopisa, naš prijatelj i kolega Marko je preminuo. Intervju ostaje kao post­humna objava priče o njemu.

Uradili smo i zanimljivu rubriku „Osobe s invaliditetom koje su mijenjale svijet“, u kojoj smo pisali o Franklinu Delanu Rooseveltu.

U rubrici ‘Sport’ pisali smo o predstojećim Paraolimpijskim igrama Tokio 2020 (2021), koje su prošle godine odgođene zbog pandemije.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni i 21. brojem časo­pisa ‘’PARAPLEGIJA i MI’ te da će svako od vas pronaći sadržaj koji će mu biti koristan i zanimljiv, a redakcija će se, kao i do sada, truditi da nastavi svoj rad tako da i naredni brojevi časopisa budu sadržajno i estetsko-tehnički kvalitetni na obostrano zadovoljstvo.

Glavna i odgovorna urednica
Elvira Bešlija

Sarajevo, april 2021. godine

preuzmite elektronsko izdanje časopisa u PDF - OVDJE

 

Stručna služba Saveza


nazad na časopisi