PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

07.06.2016. godine

OD 27. - 29 MAJA 2016. GODINE U SARAJEVU JE ODRŽANO
MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - 13. SPORTSKE IGRE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE


U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i 13. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sportskom mitingu nastupilo je 120 takmičara – paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, u zvaničnoj konkurenciji i van konkurencije.

Učestvovali su takmičari iz država regije - Slovenije, Makedonije, Srbije i Crne Gore, te domaćina Bosne i Hercegovine koju su predstavljali takmičari iz oba bh.entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.
Iz Federacije BiH učestvovali su takmičari iz 7 kantona, odnosno iz 15 područnih udruženja-članica Saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

1

Sportske igre se tradicionalno održavaju u atletskim disciplinama, prema pravilima Paraolimpijskog komiteta, i šahu.

Svečanost otvaranja međunarodnih sportskih igara, u realizaciji oficijelnog konferansijea Igara gospodina Nikole Bilića, održana je 28. maja u 09,30 sati na Olimpijskom stadionu 'Asim Ferhatović Hase' defileom i smotrom takmičara/učesnika sa zastavama svojih zemalja.  Nakon defilea intonirana je državna himna i obraćanje učesnicima.

U ime organizatora Saveza paraplegičara oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine Igre je zvanično otvorio predsjednik Saveza prof. dr. Mirsad Muftić.

sl

Organizacija takmičenja koje okuplja osobe sa najtežim fizičkim invaliditetom zahtijeva posebne uslove i pripreme, a organizator se potrudio da Igre budu organizovane što kvalitetnije i ugodno za sve takmičare.
Savez je za realizaciju ovog projekta pored vlastitog učešća obezbijedio neophodna dodatna sredstva od strane sponzora i donatora.
Obezbijeđeni su adekvatni uslovi smještaja bez arhitektonskih i drugih barijera u hotelu “Terme” na Ilidži, te veoma dobri uslovi takmičenja na Olimpijskom Stadionu „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, kao i stručna sportska podrška svih aktera.

Zbog težine invaliditeta i napora dužine puta organizacija te velikog broja učesnika, takmičenja u atletici i u šahu raspoređena su na vrijeme od dva dana, sa završnim svečanim sadržajem podjele medalja i druženjem uz prigodnu večeru i muziku.

Atletsko takmičenje je održano u ženskoj i muškoj konkurenciji, na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase" na Koševu, u sljedećim disciplinama: 

 • Trke u kolicima: 100 m; 200 m; 400 m
 • Bacačke discipline: koplje, kugla, disk i čunj

Vrhovni sudija u atletici bio je  međunarodni atletski sudija Kasim Pecikoza

Šah:

 • Ekipno takmičenje, po Bergerovom sistemu, je održano u hotelu Terme

Takmičenje u šahu vodio je savezni šahovski sudija gospodin Muharem Višnjić, a prema pravilima takmičenja po 'Bergerovom sistemu'. Pravila su pročitana vođama ekipa i šahistima prije početka takmičenja.

Savez kao oraganizator, se potrudio da Igre proteknu prema svim međunarodnim pravilima u takmičarskom dijelu i da kao dobar domaćin obezbjedi sve potrebno a što, uobičajeno, 'prati' sportske igre i ovakve manifestacije.

 • Organizovao da ljekar klasifikator dr. Damir Jaganjac, koji ima međunarodnu licencu za određivanja klasa za takmičenje u invalidskoj atletici, prije takmičenja pregleda učesnike uz njihovu medicinsku dokumentaciju i utvrdi grupu (klasu) u koju takmičar pripada prema međunarodnim normama, što je i obavljeno u sali u hotelu «Terme» 27.05.'16. Klasifikacija je izvršena za učesnike koji nisu učestvovali na ranijim igrama
 • Urađene su “Propozicije za Međunarodno otvoreno prvenstvo i XIII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Bosne i Hercegovine» (po Pravilima AAIF i Paraolimpijskog komiteta) koja su zbog specifičnosti takmičenja prilagođene našim uslovima i primjenjive samo na navedenom takmičenju, koje su sa Programom održavanja iz Saveza dostavljene svim prijavljenim ekipama.
 • Izrađene su akreditacije za sudije i organizatore koje su korištene tokom Igara
 • Da bi Igre bile što bolje organizovane održani su pripremni sastanci sa sudijama, vođama ekipa i organizatorima.
 • Za takmičenje u atletici za bacačke discipline Savez je obezbjedio dvije specijalne «stolice» koje su koristili takmičari u ženskoj i muškoj konkurenciji. Stolice su i ove godine servisirane i pregledane-testirane zbog bezbjednosti takmičara.
 • Savez je organizovao sve poslove oko angažiranja profesionalaca i volontera koji su pomogli, vrhovni i glavni sudija (oba međunarodna) za atletiku i savezni sudija za šah, takmičarski dio Igara, obezbjeđenje kompleta šaha i satova, te svečano otvorenje i ostale organizacione poslove na Stadionu, i obezbijedio nekoliko sponzora.
 • Pomoć na stadionu za transfer takmičara iz kolica na stolicu za bacanje i obratno, te za ostale potrebne pomoći, angažovano je 6 terapeuta, studenata Fakulteta zdravstvenih studija.
 • Na Stadionu je u toku takmičenja bilo obezbjeđeno, u dovoljnim količinama, osvježenje za sve učesnike koji su bili zadovoljni ponudom , a isto je bilo i u hotelu Terme gdje je održano takmičenje u šahu.

Za rezultate postignute u svim takmičarskim disciplinama Savez je obezbijedio pehare, medalje i diplome.

 • Pehari su dodijeljeni za ukupne plasmane.
 • Medalje, zlatne, srebrene i bronzane, i diplome, sa logom Igara, su dodijeljene za ostvarene pojedinačne rezultate.

Rezultati:

 

 

- Najuspješnija ekipa – ukupan plasman:

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

- F BiH / BiH

- Najuspješnija ekipa u ženskoj konkurenciji:

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

- F BiH / BiH

- Najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji: 

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

- F BiH / BiH

- Najuspješnija takmičarka:     

ALMA BAJRAMOVIĆ

- UNSKO-SANSKI Kanton - FBiH / BiH

- Najuspješniji takmičar:     

DUŠAN  SLANA

- SLOVENIJA

- Najuspješnija ekipa u šahu:  

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

- F BiH / BiH

- Najstariji učesnik igara:

RAMIZ  HUMIĆ

- UDRUŽENJE JAJCE – FBiH / BiH   

- Najmlađi učesnik igara:      

NEDIM  ŠIDO

- UDRUŽENJE JAJCE - FBiH / BiH

 

2

 

Po završetku takmičarskog dijela održana je u večernjim satima, u hotelu „Terme“ na Ilidži, svečanost podjele priznanja, svečana večera i druženje uz prigodnu muziku.
Zvanični konferansije bila je novinarka gospođa Amra Ekmečić.

Savez je obezbjedio i medijsko praćenje ove značajne regionalne sportske manifestacije. Medijski pokrovitelji Sportskih igara bili su:
                    - Televizija Federacije BiH - FTV, "Radio Stari Grad" i radio "Antena", dnevne novine "Oslobođenje" i "Nezavisne                        novine"

Nakon dobijenih informacija od svih relevantnih osoba, predstavnika takmičarskih timova i ostalih stručnih osoba, izvršena je analiza koja je rezultirala zaključkom da su ovogodišnje Međunarodne sportske igre veoma uspješno organizovane, da su takmičenja održana u sportskom i fer ponašanju učesnika te da su postignuti veoma dobri rezultati.

Moramo istači da su svi učesnici, a posebno gosti iz stranih država, iskazali svoje zadovoljstvom kompletnom organizacijom i ambijentom uz želju da i naredne godine budu sudionici najznačajnije sportske manifestacije osoba s invaliditetom (OSI) u regiji.

Igre su, ponovo, omogućile da se u okviru Igara svi učesnici druže, da se ostvare i nova poznanstva i dogovori saradnja između aktera Igara u sportskom i svakom drugom segmentu.
Uspostavljena je još kvalitetnija bilateralna saradnja sa svakom od inostranih ekipa koje su iskazale želju za nastavak saradnje u sportskim i ostalim aktivnostima osoba s invaliditetom i željom predstavnika istih da predstavnici našeg Saveza budu njihovi gosti na sportskim takmičenjima  koje i oni organizuju u svojim državama.

Takođe, dobrom organizacijom i obezbjeđenjem svih uslova za takmičenje, te okupljanjem velikog broja takmičara, otvorili smo mogućnost članovima-takmičarima za postizanje takmičarske norme u rezultatima kao uslova za učešće na ostalim takmičenjima, pa i međunarodnim.

Realizacijom ovog Programa-Projekta postigli smo podizanje kvaliteta sportske djelatnosti, i postizanjem dobrih rezultata uspješnom prezentiranju naše zemlje u svijetu.

Cijenimo da je organizacija sportskih takmičenja za paraplegičare i oboljele od dječije paralize, kao jedne od najtežih kategorija osoba sa tjelesnim invaliditetom uopće, veoma bitna za održavanje njihovog pozitivnog stava i boljeg psiho-fizičkog stanja

FOTO - ALBUM SA MEĐUNARODNE SPORTSKE MANIFESTACIJE 
MOŽETE POGLEDATI NA NAŠOJ STRANICI "ALBUMI"
ili NA LINKU: SPORTSKE IGRE - SARAJEVO 2016.

 

Izvještaj uradila:
Generalni sekretar Saveza:
Elvira Bešlija

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti