1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

18.09..2020. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE - broj: 19

naslovnica

Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavne urednice

Poštovani čitaoci, pisati uvodnik za naš časopis, koji izdajemo u vrijeme globalne pandemije koronavirusa, kada je potpuno poremećen ustaljeni način života i rada u svim svojim segmentima, teško je i pomalo čudno. Ali, uprkos svim preprekama koje imamo i ograničenjima koja su postala dio ponašanja, uspjeli smo se vratiti u punom kapacitetu svim aktivnostima. Tako smo, na naše veliko zadovoljstvo, uspjeli izdati i ovaj devetnaesti broj našeg i vašeg časopisa Paraplegija i Mi, na što smo nemalo ponosni.

S obzirom na to da je “živjeti s koronom”, kako sam navela, postalo naša svakodnevnica, u ovom broju donosimo tekstove koji se odnose upravo na preporuke i analize u vezi s ovom tematikom. Također, nastavljamo i s  običajenom shemom sadržaja: rubrikom Vijesti iz Saveza u kojoj prezentiramo informacije o aktivnostima udruženja, naših članica, iz Velike Kladuše, Zenice, Doboj Juga i Sanskog Mosta, dok su aktivnosti Saveza iznesene i u izvještaju sa 23. redovne Skupštine Saveza. Jedan od tekstova posvećen je upoznavanju s veoma značajnom temom: “Dan povrede kičmene moždine – Spinal Cord Injury Day”, koji se obilježava 5. septembra 2020. godine. Naša misija informiranja članova i svih drugih  zainteresiranih sigurno je postigla svoj cilj. Uz sve probleme na koje nailazimo, već sedmu godinu redovno izdajemo časopis, a reakcije svih čitalaca i relevantnih stručnih osoba ostale su pozitivne. U ovom broju dominirajuća tema je pandemija koronavirusa i bolest koju on izaziva “COVID-19”, ali i dalje imamo naše stalne rubrike sa zanimljivim tekstovima, stručnim, informativnim i afirmativnim.  stina, ovo je prvi broj koji neće imati rubriku Sport, a razlog je svima dobro poznat – pandemija i prateće preventivne mjere zaštite svih ljudi. Čak su i olimpijske i paraolimpijske igre “Tokio 2020.” otkazane.

U stalnoj kolumni prof. dr. Mirsad Muftić u ovom broju objašnjava “ergon terapiju” kao fizikalni tretman inovativnog terapijskog pristupa. Prezentiramo vam i tekstove naših stručnih saradnika mr. sci. Selme Sinanović – “COVID-19 pandemija: globalne posljedice za zdravlje stanovništva”, doc. dr. sci. Vedrana Đide – “Vrsta tjelesnog onesposobljenja i klasifikacija u paraolimpijskom sportu” i Benjamina Muftića, BA fizikalne terapije – “Online obrazovanje u doba pandemije”.

Devetnaesti broj obilježen je i tužnim događajem – smrću mladog Jasmina Džemidžića, člana Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo, člana našeg Saveza, koji je bio poznati “stand-up” komičar ili, kako je on imao običaj kazati, “sit-down” komičar. In memoriam je rubrika o preminulom Jasminu Džemidžiću.

U rubrici Intervju sagovornik nam je Samira Đidić, članica Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Zenica, veoma mlada osoba, ali s već izgrađenim stavovima o bitnim životnim pitanjima, tako da je i intervju s njom vrlo inspirativan.

Također, naš praksa je da vam prenesemo i tekstove iz drugih medija i država u rubrici Drugi pišu, a u ovom broju to su tekstovi Biljane Nedić i Irene Čejović o problemima osoba s invaliditetom koje moraju koristiti kolica a kretanje.

U rubrici Predstavljamo donosimo tekst o izložbi fotografija osoba s invaliditetom pod nazivom “Fotografijom protiv barijera”. Tu je i rubrika o ljudskim pravima u kojoj nastojimo da sve naše čitaoce i članove Saveza informiramo o njihovim pravima predviđenim međunarodnim konvencijama i domaćim zakonskim aktima.

Vjerujemo da ćete biti zadovoljni i 19. brojem časopisa Paraplegija i Mi i da će svako od vas pronaći zanimljiv i koristan sadržaj, a redakcija će se truditi da nastavi svoj rad na dostignutom nivou i na vaše zadovoljstvo i za vaše potrebe. Časopis se, kao što je poznato, besplatno distribuira svim našim članovima, drugim udruženjima i savezima osoba s invaliditetom, institucijama i ustanovama u Bosni i Hercegovini, kao i srodnim, prijateljskim organizacijama osoba s invaliditetom u našoj regiji.

Glavna i odgovorna urednica
Elvira Bešlija

Sarajevo, august, 2020. godine

preuzmite elektronsko izdanje časopisa u PDF - OVDJE

 

Stručna služba Saveza


nazad na časopisi