1

 

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

28.08..2021. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE - broj: 22

Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavnog urednika

Poštovani čitaoci, u proteklih sedam i po godina putem uvodne riječi obraćala vam se glavna urednica Elvira Bešlija. Nažalost, njena iznenadna smrt je prekinula tu lijepu tradiciju. Velika Elvirina želja je bila da naš i vaš časopis nastavi kontinuirano, kao i do sada, izlaziti iz redakcije i štamparije i nastojat ćemo da svi mi koji smo angažovani u radu časopisa - informativnog glasila Saveza, to i ostvarimo iako će nam mnogo nedostajati naša Elvira.

Ovaj 22. broj časopisa „Paraplegija i Mi” je dokaz da nastavljamo kao i dosad. Uz naše stalne rubrike, posvećen je i našoj i vašoj prijateljici, drugarici, saradnici i neumornoj aktivistkinji, rahmetli Elviri, iza koje je ostao dubok trag u profesionalnom i društvenom životu.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni sadržajem ovog broja te da će svaki čitalac pronaći zanimljive teme koje su informativnog, promotivnog i edukativnog karaktera. Nastavljamo s ambicijom da informišemo članove naših udruženja, članice Saveza, i ostale zainteresovane o temama koje se odnose na osobe s invaliditetom – posebno na osobe u stanju paraplegije, kvadriplegije i dječije paralize, o njihovim problemima te načinu na koji se bore s njima.


Nastavljamo i našu, od početka planiranu, uređivačku politiku, da kontinuirano prezentujemo vijesti i aktuelnosti iz Saveza i njegovih članica – udruženja, a u ovom 22. broju vam donosimo vijesti iz udruženja Zenica, Cazin, Jajce i Velika Kladuša.

Ovaj broj obilježilo je sjećanje – In memoriam – na našu i vašu Elviru Bešliju koja je to, bespogovorno, zaslužila.


Redovna rubrika „Kolumna prof. dr. Mirsada Muftića” u ovom broju donosi vrlo zanimljiv stručni tekst: Terapija ogledalom (Mirror therapy).
Od stručnih saradnika u 22. broju vam predstavljamo tekst prof. dr. sc. Ermine Mujičić: Hronična bol kod pacijenata s oštećenjem kičmene moždine.


Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je naša članica Sajjra Poljo iz Zenice dobila značajno priznanje „Večernjakov pečat za humanost 2021” i naša mlada heroina Sajjra se našla u društvu 12 humanitaraca iz Bosne i Hercegovine, članova Svjetskog programa za hranu UN-a, koji su prošle godine dobili Nobelovu nagradu za mir, te među laureatima iz kategorije „Ponos Bosne i Hercegovine”, a to su, kolektivno, heroji u bijelom, odnosno svi zdravstveni radnici koji su predano i neumorno na svojim leđima nosili teret pandemije koronavirusa, najveće zdravstvene krize današnjice, a koji i ove godine daju svoj doprinos kako bi sačuvali zdravlje stanovnika u Bosni i Hercegovini.


U stalnoj rubrici ‘Intervju’ sagovornik nam je Irfad Rekić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Cazin, osoba s jednim od najtežih oblika invaliditeta – paraplegijom, uspješan čovjek uključen u sve društvene sfere života ravnopravno s osobama bez invaliditeta.


Također, posebna tema posvećena je promociji Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji je postao značajna karika u konkretnoj i kontinuiranoj pomoći osobama s invaliditetom u oblasti zapošljavanja.

U rubrici „Drugi pišu” možete pročitati veoma interesantan tekst o čudu koje se dogodilo u
Holandiji, gdje je Frank van Dijk nakon osam godina paraliziranosti prohodao nakon preboljenog teškog oblika koronavirusa!

U stalnoj rubrici „Sport” donosimo vam tekst o košarci u kolicima – učešću naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Atini, kao i tekst o jubileju 25. godina košarke u kolicima u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni i 22. brojem časopisa „PARAPLEGIJA i MI”, a redakcija će se, kao i do sada, truditi da nastavi svoj rad tako da i naredni brojevi časopisa budu sadržajno i estetsko-tehnički kvalitetni na obostrano zadovoljstvo

Glavni i odgovorni urednik
Mirsad Imamović

preuzmite elektronsko izdanje časopisa u PDF - OVDJE

 

Stručna služba Saveza


nazad na časopisi