b1


 


NOVOSTI-VIJESTI

 

Koalicija KOMA

KOMA

 

 

 

 

 

 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

 

 

link

klikni na link-tekst

 

 

 

VIJESTI O AKTIVNOSTIMA SAVEZA – PROČITAJTE ''klikom'' NA SLIKU ILI TEKST   

 

s3
NOVI 14. BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH.


s5
3. DECEMBAR
MEĐUNARODNI DAN
OSOBA S INVALIDITETOM


1
OSNOVANA UNIJA ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM
U BOSNI I HERCEGOVINI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVOSTI:

NOVI 14. BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH.

s3

Poštovani čitaoci, pisanje uvoda za ovaj 14. broj našeg časopisa PARAPLEGIJA i MI ima nešto drugačiji značaj od onih koje smo pisali u prošlim brojevima. U vrijeme izlaska časopisa 14. decembra, naš Savez obilježit će Jubilej 40 godina postojanja i rada, što je svakako značajan datum za nas, tako da je i dio sadržaja ovog broja upravo posvećen tom Jubileju. .....VIŠE (klikni)

SVEČANO OBILJEŽEN JUBILEJ SAVEZA
40 GODINA POSTOJANJA i RADA
1978 – 2018.

S1

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH obilježio je 40 godina neprekidnog postojanja i rada. Jubilarna četrdesetogodišnjica svečano je obilježena 13.12.2018. godine u hotelu “Hollywood“ na Ilidži uz prisustvo predstavnka udruženja–članica Saveza, gostiju iz drugih udruženja i organizacija osoba s invaliditetom, gostiju iz javnog i društvenog života, te mnogih medija koji su profesionalno pratili naš Jubilej.O Jubileju je govorio, uz prateću slajd-prezentaciju, Harun Aliefendić predsjednik Skupštine Saveza i predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Zenice koji je prisutne ....VIŠE (klikni)

KONFERENCIJA
"PROMOVISANJE PRAVA i PODIZANJE SVIJESTI O PITANJIMA OSOBA S INVALIDITETOM"

SL1

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je Konferenciju na temu: ''Promovisanje prava i podizanje svijesti o pitanjima osoba s invaliditetom'' koja je održana 13.12.2018. godine. S obzirom na značaj problema osoba s invaliditetom, ostvarivanja njihovih prava i marginalizovanog društvenog položaja, Savez je organizovao Konferenciju po tim pitanjima u cilju kontinuiranog prezentiranja problema javnosti, ali i stalnoj edukaciji i podsjećanju osoba s invaliditetom na njihova prava i ugroženost istih. Jedno od najvažnijih pitanja za osobe sa invaliditetom je zaštita od diskriminacije....VIŠE (klikni)

ODRŽANA 21. REDOVNA SKUPŠTINA SAVEZA

s1

ana 12. decembra 2018. godine sa početkom u 14,30 sati, u sali hotela „Hollywood“ u Sarajevu na Ilidži, održana je XXI redovna Skupština Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Skupština je radila u kvorumu. Nakon usvajanje Dnevnog reda i Zapisnika sa XX redovne Skupštine Saveza, prešlo se na rad prema dnevnom redu. Pod tačkom 1.  je razmatran Prijedloga izmjena i dopuna Statuta Saveza.....VIŠE (klikni)

ODRŽANA TEMATSKA SJEDNICA POVODOM
3. DECEMBRA – MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA
INVALIDITETOM

s3

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovalo tematsku sjednicu „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje uključenosti i ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini“. Ista je održana 03. decembra 2018. godine u 'Plavoj sali' zgrade Parlamentarne skupštine BiH sa početkom u 12.00h. Cilj tematske sjednice bio je....VIŠE (klikni)

3. DECEMBAR – MEĐUNARODNI DAN
OSOBA S INVALIDITETOM

s1

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom proglašeno je 1992. godine, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 47/3. Ove godine tema se fokusira na osnaživanje osoba sa invaliditetom za inkluzivan, pravičan i održiv razvoj kao dio Agende za održiv razvoj do 2030. godine. Agenda za održiv razvoj do 2030. godine sadrži značajne stavove za osobe s invaliditetom, uz načelo: "nikoga ne ostavljati iza sebe" ....VIŠE (klikni)

11 .MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR PARAPLEGIČARA "BANJA LUKA 2018."

s1

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE ZENICA učestvovalo, kao predstavnik Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, na 11. međunarodnom šahovskom turniru paraplegičara ''Banja Luka 2018.'' Na kojem su u jakoj konkurenciji osvojili bronzanu mudealju (ekipno), a član ekipe Halid Bajramović je proglašen za najbojeljg takmičara turnira.....VIŠE (klikni)

ODRŽANA PRVA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE UNIJE ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM U BiH

S1

U Neumu, 15. septembra 2018. godine sa početkom u 10,00 sati, održana je 1. Skupština Unije organizacija osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Skupština je radila u kvorumu. Na početku sednice usvojen je Poslovnik o radu Skupštine Unije. Na sjednici su usvojene informacije o radu između dvije sjednice Skupštine  Unije i finansijiski izvještaj za protekli period. U nastavku sjednice usvojen je Program djelovanja Unije za 2018.godinu
Na temelju odredaba Statuta, Skupština je razmatrala prijedlog programa rada Unije za 2018. godinu, te sukladno ciljevima i djelatnostima Unije i procjenama mogućnosti realizovanja aktivnosti, usvojila Program rada Unije za 2018. godinu.....VIŠE (klikni)

"49. MEMORIALU PROF. BOJANA HROVATINA"
SLOVENIJA
- 2018.

2

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE TUZLA

Na međunarodnom atletskom takmičenju pod nazivom ''49. memorijal prof. Bojana Hrovatina'' održanom 8. septembra 2018. u Kladivaru, Celje, na atletskom stadionu, učestvovalo je 80 sportista i sportista iz devet provincijskih saveza Unije paraplegičara Slovenije, te takmičari iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Bosnu i Hercegovinu i Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine predstavljala je ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Tuzla koja se.....VIŠE (klikni)

NOVI 13. BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH.

s13

Poštovani čitaoci, naš časopis Paraplegija i Mi došao je do svog trinaestog izdanja. To je sasvim sigurno razlog da budemo ponosni i zadovoljni, jer je naša misija informiranja članova ali i drugih zainteresiranih postigla svoj cilj. I u ovom broju nastojali smo zadržati kvalitetan sadržaj – stručne i afirmativne tekstove, važne informacije, poznati kvalitet dizajna i fotografija te se nadamo da smo u tome i uspjeli. Pogledajte, pročitajte - sami se uvjerite......VIŠE (klikni)

"SENI 26" - SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA
I KVADRIPLEGIČARA - SRBIJA 2018.

S2

EKIPA CAZINA i VELIKE KLADUŠE OSVOJILA 8 MEDALJA

U Boru, na Borskom Jezeru od 30.08. do 03.09.2018. godine, održane su 26. ''SENI'' – republičke sportske igre u organizaciji Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, a Bosnu i Hercegovinu predstavljala je ekipa sastavljena od takmičara iz udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Velike Kladuše i Cazina, članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine......VIŠE (klikni)

13. KONGRES EVROPSKE FEDERACIJE OSOBA SA SPINALNIM OZLJEDAMA - Prag 2018.

escif unija

13. Kongres evropske federacije osoba sa spinalnim ozljedama ESCIF-a (European spinal cord injury Federation) održan je u Pragu, Češka Republika, od 08. do 10. augusta 2018. godine, u „Clarion Congress Hotel Prague“. Kongresu su prisustvovali predstavnici iz 19 evropskih zemalja. Unija paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Bosna i Hercegovina je stalna članica ESCIF-a (Evropska Federacija osoba sa spinalnim ozljedama) i delegacija Unije BiH u sastavu Elvira Bešlija, predsjednica Unije, i Prof. dr. Mirsad Muftić, član Upravnog odbora Unije BiH, su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na ovom Kongresu i na delegatskoj Skupštini.......VIŠE (klikni)

MEĐUNARODNE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA
I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE - SARAJEVO 2018.

s1

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i 15. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo. Na ovogodišnjem Međunarodnom sportskom mitingu nastupilo je 120 takmičara – paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, u zvaničnoj konkurenciji kao i  znatan broj učesnika prijavljenih kao takmičari izvan konkurencije........VIŠE (klikni)

14. SPORTSKE IGRE ZENIČKO - DOBOJSKOG KANTONA
"ZENICA 2018''

S1

U petak, 13.07.2018.godine, održane su 14. Kantonalne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zeničko-dobojskog kantona na atletskom stadionu Sportskog centra Kamberović polje u  Zenici. ....VIŠE (klikni)

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE
PARALIZE ZENICA

S01

PREMIJERA FILMA "SJENKE" I POSJETA ZAVIDOVIĆIMA

Održana premijera filma ''Sjenke'' u organizaciji našeg udruženja. Film predstavlja tri uspješne žene sa invaliditetom koje nastoje srušiti predrasude o osobama sa invaliditetom u našoj zemlji. Prijateljski prema invaliditetu –posjeta Zavidovićima ...VIŠE (klikni)

MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR
"TITEL 2018"

sah

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH
OD DJEČIJE PARALIZE ZENICA

Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je 27 ekipa, predstavnika Srbije i Bosne i Hercegovine. Bosnu i Hercegovinu su predstavljale 3 ekipe – ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica iz bh. entiteta Federacija BiH, ekipa Banja Luke iz bh.entitea Republika Srpska i ekipa Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Brčko iz Distrikta Brčko Bosna i Hercegovina.....VIŠE (klikni)

SPORTSKE IGRE OSOBA S INVALIDITETOM
„OHRID 2018.“

S1

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA  I  OBOLJELIH
OD  DJEČIJE  PARALIZE SANSKI  MOST

Udruženje paraplegičara i  oboljelih od dječije  paralize Sanski  Most, članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Federacije Bosne i Hercegovine, učestvovalo je kao predstavnik Bosne i Hercegovine na sportskim igrama osoba s tjelesnim invaliditetom „Ohrid“ Makedonija, koje je održano 07.06. - 10.06.2018.godine. Na ovom takmičenju učestvovalo je oko 100 takmičara iz Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i   Makedonija ...VIŠE (klikni)

SAVEZ PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FBIH
ODRŽANA 20. REDOVNA SKUPŠTINA
i PREZENTACIJA ČASOPISA "PARAPLEGIJA i MI"

s1

Dana 26. aprila 2018. godine sa početkom u 12,00 sati, u sali hotela „Hollywood“ u Sarajevu na Ilidži, održana je XX redovna Skupština Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, a kojoj je prethodila sjednica Upravnog odbora Saveza. Skupština je radila u kvorumunu.......VIŠE (klikni)

SAVEZ UDRUŽENJA   PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH
OD  DJEČIJE  PARALIZE
UNSKO - SANSKOG KANTONA 

S1

U pondjeljak 14. maja 2018. godine Savez udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Unsko–sanskog kantona organizovao je, sada već tradicionalno a treće po redu, takmičenje u spretnosti vožnje automobilom za osobe sa invaliditetom, koje je financirano iz budžeta kroz 'Grant sredstava' za Organizacije civilnog društva Općine Velika Kladuša.i.. ... VIŠE (kikni)

12. BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH

cas12

Poštovani čitaoci, naš časopis "Paraplegija i Mi" došao je do svog dvanaestog broja, zbog čega smo ponosni i želimo podijeliti s vama naše zadovoljstvo. Misija informiranja članova, ali i drugih zainteresiranih postigla je svoj cilj. Uz sve probleme na koje nailazimo, ušli smo u petu godinu kontinuiranog izdavanja našeg i vašeg časopisa. Reakcije su, kako smo već isticali, veoma pozitivne. Jedan od komentara koji smo dobili bio je: “Vidi se da časopis rade oni kojima je stalo do ljudi”, što nama u redakciji mnogo znači. Time je, naravno, još veća odgovornost na svima nama, i saradnicima ali i udruženjima-članicama Saveza koje učestvuju u stvaranju svakog broja svojim prilozima, vijestima . ...VIŠE (klikni)

PRVI  SASTANAK UPRAVNOG ODBORA
UNIJE ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM
U BOSNI I HERCEGOVINI

2

Održana 1. sjednica Upravnog odbora Unije organizacije osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, koja je osnovana prošle godine na Jahorini, na kojoj je donesen niz zaključaka, te priprema održavanja prve Skupštine Unije, promocija u medijima i pred institucijama vlasti Bosne i hercegovine kao i pred međunarodnim faktorima. U cilju jedinstvenog, zajedničkog nastupa i djelovanja organizacija osoba sa invaliditetom na opštinskom, regionalnom, entitetskom ili državnom nivou dvanaest organizacija koje okupljanju osobe sa invaliditetom iz cijele Bosine i Hercegovine osnovale su Uniju organizaciju osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.. ... VIŠE (klikni)

 


OSTALE VIJESTI

2018.
STRATEGIJAZA UNAPREĐENJE PRAVA I POLOŽAJA OSOBA S INVALIDITETOM U FBiH
2018.
UDRUGA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE LIVNO - aktivnosti
2018.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD PARALIZE ZENICA-AKTIVNOSTI NAŠEG UDRUŽENJA
2018.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE DOBOJ – JUG - AKTIVNOSTI
2018.
UDRUŽENJE  PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH  OD  DJEČIJE  PARALIZE  SANSKI  MOST
2018.
KONFERENCIJA O PROMOVISANJU PRAVA i PODIZANJE SVIJESTI O PITANJIMA OSI
2017.
OKRUGLI STO"STRATEŠKI PRAVCI RAZVOJA SAVEZA I UDRUŽENJA ČLANICA
2017.
OSNOVANA UNIJA ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM U BOSNI I HERCEGOVINI
2017.
11. BROJ ČASOPISA SPODP FBiH
2017
PANEL DISKUSIJA “PRIJATELJSKI PREMA INVALIDITETU" - DJECA UPOZNAJU OSOBE SA INVALIDITETOM - UDRUŽENJE ZENICA

 2017..
godina
2016..
godina
2015..
godina
2014..
godina
2013..
godina
2012.
godina
2011.
godina
2010.
godinaMJESTO ZA VAŠU REKLAMU