NOVOSTI-VIJESTI

 

Koalicija KOMA

KOMA

 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

 

link

klikni na link-tekst

 

 

 

 
VIJESTI O AKTIVNOSTIMA SAVEZA – PROČITAJTE ''klikom'' NA SLIKU ILI TEKST   

S11
ČASOPIS br. 10 SAVEZA
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH
OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE
BiH

1
ODRŽANE MEĐUNARODNE SPORTSKE IGRE
ZENICA 2017.


znak
NOVI PRAVILNIK O ZNAKU PRISTUPAČNOSTI I OZNAČAVANJU VOZILA
ZA OSOBE S INVALIDITETOM U FBiH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVOSTI:

VIJESTI    IZ:


UDRUŽENJA - ČLANICA
SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE
PARALIZE FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE
I
AKTIVNOSTI SAVEZA

 

LOGO

 

ODRŽANE SPORTSKE IGRE
"SENI 25" - SRBIJA 2017.

A2

USPJEŠAN NASTUP NAŠIH PREDSTAVNIKA
IZ VELIKE KLADUŠE

U Boru, na Borskom Jezeru od 31.08.do 02.09.2017. godine, održane su 25. republičke sportske igre „SENI 25“ u organizaciji Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. Bosnu i Hercegovinu predstavljala je ekipa Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Velika Kladuša, član Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine....VIŠE (klikni)

NOVI 10. BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH

S11

Poštovani čitaoci, Pred vama je 10. broj našeg i Vašeg časopisa „Paraplegija i Mi“, informativnog glasila Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Za nas ovo je mali jubilej, i veliko zadovoljstvo i ponos što smo, u ne baš lakim uslovima, uspjeli napraviti deset brojeva časopisa sa izuzetno zanimljivim i kvalitetnim sadržajima. Kada smo počeli raditi časopis imali smo želju i ambiciju da informišemo članove naših udruženja, članica Saveza, i ostale zainteresovane o temama koje se odnose na osobe s invaliditetom–....VIŠE (klikni)

MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR
"TITEL 2017" - SRBIJA

s4

EKIPA ZENICE, PREDSTAVNIK BiH, POBJEDNIK TURNIRA

U organizaciji Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara "Tisa“ iz Titela, Srbija, održan je  Međunarodni šahovski turnir za osobe s invaliditetom "Titel 2017" u periodu od 21.08. do 23.08.2017.godine u Titelu. Ekipe su bila smještene u Hotelu „Novi Sad“ u Novom Sadu a takmičenje se održalo u Titelu. Turnir je bio pozivnog karaktera i na njemu su učešće uzele sljedeće reprezentacije....VIŠE (klikni)

 

SPORTSKE IGRE - ZE-DO KANTONA
2017.

Z1

ODRŽANE 13. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE ZENIČKO – DOBOJSKOG KANTONA 2016.

U Zenici, 08.07.2017 godine na terenima atletskog stadiona SC Kamberovića polje, održane su 13. Kantonalne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u  organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica uz podršku sponzora BHTelekoma. Na Sportskim igrama učestovali su takmičari iz Zenice, Doboj Juga, Vareša, Žepča i Zavidovića koji su se takmičili u atletskim disciplinama: trkama u mehaničkim invalidskim kolicima i bacačkim disciplinama: koplje, kugla i ćunj, te šahu...VIŠE (klikni)

ODRŽANE MEĐUNARODNE
SPORTSKE IGRE - ZENICA 2017.

ZE

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine održano je, u Zenici od 18-20. maja 2017. godine, Međunarodno otvoreno prvenstvo i 14. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine. Tehnički organizator i domaćin Igara bilo je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica–članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.Na ovogodišnjem Međunarodnom sportskom mitingu nastupilo je 140 takmičara–paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i BiH....VIŠE (klikni)

SAVEZA PARAPLEGIČARA i OBOLJELIH OD DJEČIJE
PARALIZE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

a1

ODRŽANA 19. REDOVNA SKUPŠTINA

Dana 05. aprila 2017. godine sa početkom u 12,00 sati, u sali hotela „Hollywood“ u Sarajevu na Ilidži, održana je XIX redovna Skupština Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, a kojoj je prethodila sjednica Upravnog odbora Saveza. Skupština je radila u kvorumu. Nakon usvajanje Dnevnog reda i Zapisnika sa XVIII redovne Skupštine Saveza, jednoglasno i bez primjedbi usvojen je Izvještaj o radu Saveza za 2016. godinu. Izvještaj o radu za prošlu godinu, uz materijale koji su zastupnici dobili, prezentiran je dodatno slajd-projekcijom (Power Point) i obuhvatio je:....VIŠE (likni)

IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI PREPORUKA
OBUDSMENA ZA LJUDSKA PRAVA
BOSNE I HERCEGOVINE
IZ SPECIJALNOG IZVJEŠTAJA

s1

"PRISTUPAČNOST RADNIH PROSTORA ZAKONODAVNIH TIJELA
U BOSNI I HERCEGOVINI OSOBAMA SA INVALIDITETOM"

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su, u skladu sa odredbom člana 2 stav 3 Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, s ciljem unapređenja prava osoba sa invaliditetom predviđenih Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom odlučili sprovesti istragu o (ne)postojanju arhitektonskih barijera u zgradama koje koriste
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i skupštine kantona.....VIŠE (likni)

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – 7.APRIL
2017.

s1

PROMOCIJA ČASOPISA "PARAPLEGIJA i MI"
Dan zdravlja se obilježava kako bi se kod građana podigla svijest o važnosti preventivnih mjera u očuvanju zdravlja i sprečavanje nastanka bolesti. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest i ispravno je liječiti.
Ove godine tema za Svjetski dan zdravlja je depresija i obilježava se pod sloganom: "Depresija - hajde da razgovaramo / Depression - Let's talk". U okviru proslave Svjetskog dana zdravlja održana je i promocija devetog broja časopisa " Paraplegija i M"“ koji izdaje Savez paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine...VIŠE (klikni)

DEVET BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH

s1

Poštovani čitaoci, pisati uvod za deveti broj našeg časopisa sada je već pravi izazov. Informiranje članova Saveza kao, i svih drugih zainteresiranih, i pozitivne reakcije koje je časopis izazvao, velika su odgovornost za našu redakciju, ali i zadovoljstvo što smo postigli cilj. Nastavljamo pisati o temama koje su u vezi s osobama sa stanjem paraplegije i dječije paralize, o njihovim problemima ali i postignutim uspješnim rezultatima u različitim oblastima življenja i rada. Tu misiju vršimo putem vašeg i našeg časopisa “PARAPLEGIJA i MI”. i....VIŠE (klikni)

15. REDOVNA SKUPŠTINA
UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD
DJEČIJE PARALIZE DOBOJ JUG

slika

Pored zatupnika Skupštini je prisustvovao i općinski načelnik Mirnes Tukić sa svojim saradnicima, te predstavnici drugih NVO na lokalnoj zajednici. Od 11 zastupnika koliko broji Skupština sjednici je prisustvovalo 10 zastupnika i time je Skupština je mogla pravosnažno raditi i odlučivati. Nakon usvajanja Dnevnog reda i Zapisnika sa 14. redovne i reizborne skupštine Udruženja jednoglasno i bez primjedbi usvojeni su Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj udruženja za 2016. godinu, Zapisnik Nadzornog odbora kao i Program rada i Finansjski plan udruženja za tekuću godinu....VIŠE (klikni)

NAJAVA
MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO
PARAPLEGIČARA

slika1

Međunarodno otvoreno prvenstvo – 14. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize će se održati od 18. do 20. maja ove godine u Zenici na terenima Sportskog centra 'Kamberovića polje'.
Zvanično otvaranje sportskih igara i početak takmičenja je u petak,  19. maja, sa početkom u 09 sati minuta na Atletskom stadionu sportskog centra ' Kamberovića polje' u Zenici. Sportske igre - takmičenje se održava u atletici i šahu, pojedinačno i ekipno.....VIŠE (klikni)

STRATEGIJA ZA UNAPREĐENJE PRAVA I POLOŽAJA
OSOBA S INVALIDITETOM
U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

s2

Bosna i Hercegovina je u maju 2008. godine usvojila prvi dokument od značaja za oblast invaliditeta u Bosni i Hercegovini, Politika u oblasti invalidnosti u Bosni i Hercegovini kojim se opredijelila za novi pristup u oblasti invaliditeta, zasnovan na ljudskim pravima i socijalnom modelu. Na osnovu ovog dokumenta urađen je operativni dokument Strategija za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH 2011-2015 godina. S obzirom da je period implementacije ovog strateškog dokumenta završen, Vlada Federacije BiH imenovala je radnu grupu koju čine predstavnici..... VIŠE (klikni)

"OKRUGLI  STO"

PROBLEMI I POTEŠKOĆE OSOBA SA INVALIDITETOM PRI KORIŠTENJU BANKARSKIH USLUGA U BIH

Predstavnici Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize su učestvovali na ''Okruglom stolu'' na temu „Problemi i poteškoće osoba sa invaliditetom pri korištenju bankarskih usluga u BiH”“ koji održan 09.02.2017.godine u Sarajevo koji je organizovalo Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, uz podršku USAID programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG). Okrugli sto je organizovan u Sarajevu, hotel Hollywood. U radu Okruglog stola uzeli su učešće predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom iz: Banjaluke, Bihaća, Zenice, Tuzle, Tešnja i Sarajeva... VIŠE (klikni)

 


OSTALE VIJESTI

2016
SVEČANO OTVORENJE LIFTA ZA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U BOSANSKOM NARODNOM POZORIŠTU ZENICA
2016.
TAKMIČENJE U VOŽNJI SPRETNOSTI AUTOMOBILOM ZA OSOBE SA INVALIDITETOM
2016.
"47. MEMORIALU PROF. BOJANA HROVATINA" SLOVENIJIA - UDURŽENJE VELIKA KLADUŠA
2016.
UDRUGA PARAPELGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČJE PARALIZE LIVNO- 10. GODIŠNJICA RADA UDRUGE
2016.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE CAZIN - „SENI - 24“
2016.
ZAVRŠENE MEĐUKANTONALNE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA LIVNO 2016'
2016.
KANTONALNE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA ZENICA 2016.
2016.
NACIONALNA KONFERENCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI
2016.
9. MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR PARAPLEGIČARA ''Banja Luka – 2016''
2016.
ZAVRŠENE MEĐUNARODNE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA 'SARAJEVO 2016'
2016.
UDRUŽENJE  PARAPLEGIČARA  SANSKI  MOST - „OHRID 2016.“ - MAKEDONIJA
2016.
ZNAK PRISTUPAČNOSTI - NOVI PRAVILNIK
2016.
OBJAVLJEN VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA - FOND ZA PROFESIONALNU REHABILITACIJU I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM FBiH
2016.
SAVEZ PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FBiH - ODRŽANA 18. REDOVNA SKUPŠTINA
2016.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE  PARALIZE VELIKA KLADUŠA - 10. REDOVNA SKUPŠTINA
2016.
SAVEZ ZA SPORT I REKREACIJU OSOBA S INVALIDITETOM BiH - JUBILEJ – 50 GODINA OD OSNIVANJA
2016.
IMENOVAN NOVI, DRUGI, SAZIV VIJEĆA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM BOSNE I HERCEGOVINE
2016.
3.DECEMBAR MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM - TEMATSKA SJEDNICA U PARLAMENTU BOSNE I HERCEGOVINE POVODOM DANA 'OSI'

 2016..
godina
2015..
godina
2014..
godina
2013..
godina
2012.
godina
2011.
godina
2010.
godinaMJESTO ZA VAŠU REKLAMU