NOVOSTI-VIJESTI

 

Koalicija KOMA

KOMA

 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

 

link

klikni na link-tekst

 

 

 
VIJESTI O AKTIVNOSTIMA SAVEZA – PROČITAJTE ''klikom'' NA SLIKU ILI TEKST   

s1
ČASOPIS br. 11 SAVEZA
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH
OD DJEČIJE PARALIZE F
BiH


1
OSNOVANA UNIJA ORGANIZACIJA OSOBA SA INVALIDITETOM
U BOSNI I HERCEGOVINI


znak
NOVI PRAVILNIK O ZNAKU PRISTUPAČNOSTI I OZNAČAVANJU VOZILA ZA "OSI" U FBiH

 

 

 

 

 

 

 

 

NOVOSTI:

KONFERENCIJA O PROMOVISANJU PRAVA
i PODIZANJE SVIJESTI O PITANJIMA OSOBA
S INVALIDITETOM

s1

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine organizovao je, 14. decembra 2017. godine u sali hotela Hollywood – Ilidža, Konferenciju na temu: Promovisanje prava i podizanje svijesti o pitanjima osoba s invaliditetom. Konferenciji su prisustvovali predstavnici udruženja – članica Saveza, kao drugi posjetioci i gosti koji su pozvani od strane organizatora. Među gostima je bio i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, kao i Ahmet Baljić, direktor Fonda za ...VIŠE (klikni)

OKRUGLI STO
"STRATEŠKI PRAVCI RAZVOJA SAVEZA
I UDRUŽENJA ČLANICA"

S1

13. decembra 2017. godine u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine  održan je OKRUGLI STO na temu “Strateški pravci razvoja Saveza i udruženja članica”. Učesnici su bili lideri i odgovorne osobe iz svih udruženja – članica Saveza. Svi učesnici su predstavili rad svojih udruženja, potrebe i probleme, značajne rezultate, saradnju sa organima vlasti i drugim NVO u lokalnoj zajednici, projekte na kojima rade i kakve rezultate i planove imaju. ... VIŠE (klikni)

NOVI 11. BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH

s1

Poštovani čitaoci, Pred vama je 11. broj našeg i Vašeg časopisa „Paraplegija i Mi“, informativnog glasila Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Izdavač časopisa je Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Nastavljamo naš rad na informiranju o temama koje se odnose na osobe sa stanjem paraplegije i dječije paralize kako biste saznali za naše probleme, ali i za dostignute uspješne rezultate u različitim oblastima življenja i rada... VIŠE (klikni)

OSNOVANA UNIJA ORGANIZACIJA OSOBA SA
INVALIDITETOM U BOSNI I HERCEGOVINI

1

Nakon višemjesečnih priprema i dogovora, susreta i razmjena mišljenja i iskustava, Inicijativni odbor za formiranje krovne, zajedničke organizacije osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini je završio pripremu svih potrebnih akata, njihovo usklađivanje sa zakonom i osnivačima. Predstavnici nekoliko velikih saveza i udruženja koje okupljaju osobe sa invaliditetom iz cijele Bosne Hercegovine, sastali su se 25. avgusta na Jahorini i održali Osnivačku Skupštinu krovne organizacije osoba sa invaliditetom u BiH... VIŠE (klikni)

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD
DJEČIJE PARALIZE ZENICA

4

PANEL DISKUSIJA “PRIJATELJSKI PREMA INVALIDITETU"
DJECA UPOZNAJU OSOBE SA INVALIDITETOM

U sklopu projekta Disability friendly–“Prijateljski prema invaliditetu” koje provodi Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, održana je, 05.10.2017.godine u Zenici,  Panel diskusija “Prijateljski prema invaliditetu” a glavna tema je bila „Koliko smo mi kao društvo pristupačni za osobe sa invaliditetom“?
Djeca upoznaju osobe sa invaliditetom–Današnji obrazovni sistem nikako ili vrlo malo ima edukaciju budućih članova našeg društva o raznimi .....VIŠE (klikni)

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJEKIH OD
DJEČIJE PARALIZE DOBOJ JUG

s1

AKTIVNOSTI UDRUŽENJA

Značajnijij aktivnosti udruženja, pored redovnih i stalnih administrativnih aktivnosti,  ogledale  u sljedećim aktivnostima: zapošljavanju osoba sa invaliditetom, prioritet u programu rada našeg Udruženja, posvećujemo veliku pažnju i trud za rješenje tog problema. U proteklih nekoliko godina kada su u pitanju paraplegičari i oboljeli od dječije paralize koji su na evidenciji Biroa za zapošljavanje mi u Udruženju smo posebnu pažnju posvetili tim osobama i rješenju njihovog zapošljavanja. Od 2009. godine do sada smo zaposlili u Udruženje... VIŠE (klikni)

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD
DJEČIJE PARALIZE TUZLA

s1

ODLUKA O JEDINSVENOJ LISTI ORTOPEDSKIH
I DRUGIH POMAGALA U TUZLANSKOM KANTONU

Trenutno važeća Odluka o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala u Tuzlanskom kantonu, postala je velika kočnica za normalno uključivanje osoba s invaliditetom u društveni život. Iz razloga sto im je uskračeno pravo na  osnovne potrebe - pravo na ortopedsko pomagalo, sanitarne sprave i sanitetski materijal, stvorene su im poteškoće u kretanju, komunikaciji, školovanju, zapošljavanju i .... VIŠE (klikni)

SAVEZ  UDRUŽENJA  PARAPLEGIČARA
I OBOLJELIH  OD  DJEČIJE  PARALIZE  USK

sw1

NOVI  PROJEKAT  SAVEZA 
„VOZIM  IAKO  NE  HODAM“

Savez udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Unsko-Sanskog kantona je započeo sa realizacijom Projekta  „Vozima iako ne hodam“ koji je financijski podržan od  Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike  iz djela prihoda ostvarenih po osnovu naknada od priređivanje igara na sreću. Cilj ovog Projekta je podizanje svijesti ... .VIŠE (klikni)

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD
DJEČIJE PARALIZE ŽIVINICE

S1

ODRŽANA SKUPŠTINA UDRUŽENJA PARAPLEGIČARAi
ŽIVINICE, KLADANJ I BANOVIĆI

Dana 29. septembra 2017. u Živinicama, u Media sali Bosanskog kulturnog centra, održana je redovna i izborna sjednica Skupštine Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Živinice, Kladanj i Banovići. Skupština je radila u kvorumu. Prisutan je bio i veći broj članova, koji su razmatrali dosadašanji rad Udruženja, davali prijedloge i sugestije, postavljali pitanja. Nakon izvještajnog dijela i usvajanja redovnih dokumenata Skupštine, izvršen je izbor i imenovanje ..VIŠE (klikni)

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD
DJEČIJE PARALIZE TRAVNIK

S1

ODRŽANA REDOVNA I IZBORNA SKUPŠTINA

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Travnik održalo je, 29.augusta 2017.godine u sali restorana „Pećina“, redovnu  i izbornu Skupštinu. Skupština je radila u kvorumu. Prisutni članovi su razmatrali dosadašnji rad Udruženja, aktivnosti koje su vođene, davali prijedloge i sugestije, te postavljali pitanja. Nakon izvještajnog dijela i usvajanja redovnih dokumenata Skupštine, donesene su odluke kojima se želi unaprijediti rad Udruženja. Donesena je Odluka o dopuni naziva Udruženja i izmjenama i dopunama Statuta...VIŠE (klikni)

UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD
DJEČIJE PARALIZE IZ TUZLE 

s1

"48. MEMORIALU PROF. BOJANA HROVATINA" – SLOVENIJA

Savez paraplegičara Slovenije organizovala je 48. memorijal profesora Bojana Hrovatina u atletskim diciplinama za paraplegičare i tetraplegičare. Sponzor memorijala je bila općina Slovenj Gradec, a realizator takmičenja Udruženje paraplegičara Koruške. Takmičenje je imalo međunarodni karakter sa učešćem ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine... ..VIŠE (klikni)

 

ODRŽANE SPORTSKE IGRE
"SENI 25" - SRBIJA 2017.

A2

USPJEŠAN NASTUP NAŠIH PREDSTAVNIKA
IZ VELIKE KLADUŠE

U Boru, na Borskom Jezeru od 31.08.do 02.09.2017. godine, održane su 25. republičke sportske igre „SENI 25“ u organizaciji Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. Bosnu i Hercegovinu predstavljala je ekipa Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Velika Kladuša, član Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine....VIŠE (klikni)

10. BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH

S11

Poštovani čitaoci, Pred vama je 10. broj našeg i Vašeg časopisa „Paraplegija i Mi“, informativnog glasila Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine. Za nas ovo je mali jubilej, i veliko zadovoljstvo i ponos što smo, u ne baš lakim uslovima, uspjeli napraviti deset brojeva časopisa sa izuzetno zanimljivim i kvalitetnim sadržajima. Kada smo počeli raditi časopis imali smo želju i ambiciju da informišemo članove naših udruženja, članica Saveza, i ostale zainteresovane o temama koje se odnose na osobe s invaliditetom–....VIŠE (klikni)

MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR
"TITEL 2017" - SRBIJA

s4

EKIPA ZENICE, PREDSTAVNIK BiH, POBJEDNIK TURNIRA

U organizaciji Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara "Tisa“ iz Titela, Srbija, održan je  Međunarodni šahovski turnir za osobe s invaliditetom "Titel 2017" u periodu od 21.08. do 23.08.2017.godine u Titelu. Ekipe su bila smještene u Hotelu „Novi Sad“ u Novom Sadu a takmičenje se održalo u Titelu. Turnir je bio pozivnog karaktera i na njemu su učešće uzele sljedeće reprezentacije....VIŠE (klikni)

SPORTSKE IGRE - ZE-DO KANTONA
2017.

Z1

ODRŽANE 13. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE ZENIČKO – DOBOJSKOG KANTONA 2016.

U Zenici, 08.07.2017 godine na terenima atletskog stadiona SC Kamberovića polje, održane su 13. Kantonalne sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u  organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica uz podršku sponzora BHTelekoma. Na Sportskim igrama učestovali su takmičari iz Zenice, Doboj Juga, Vareša, Žepča i Zavidovića koji su se takmičili u atletskim disciplinama: trkama u mehaničkim invalidskim kolicima i bacačkim disciplinama: koplje, kugla i ćunj, te šahu...VIŠE (klikni)

ODRŽANE MEĐUNARODNE
SPORTSKE IGRE - ZENICA 2017.

ZE

U organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine održano je, u Zenici od 18-20. maja 2017. godine, Međunarodno otvoreno prvenstvo i 14. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine. Tehnički organizator i domaćin Igara bilo je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica–članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.Na ovogodišnjem Međunarodnom sportskom mitingu nastupilo je 140 takmičara–paraplegičara i oboljelih od dječije paralize iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i BiH....VIŠE (klikni)

SAVEZA PARAPLEGIČARA i OBOLJELIH OD DJEČIJE
PARALIZE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

a1

ODRŽANA 19. REDOVNA SKUPŠTINA

Dana 05. aprila 2017. godine sa početkom u 12,00 sati, u sali hotela „Hollywood“ u Sarajevu na Ilidži, održana je XIX redovna Skupština Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine, a kojoj je prethodila sjednica Upravnog odbora Saveza. Skupština je radila u kvorumu. Nakon usvajanje Dnevnog reda i Zapisnika sa XVIII redovne Skupštine Saveza, jednoglasno i bez primjedbi usvojen je Izvještaj o radu Saveza za 2016. godinu. Izvještaj o radu za prošlu godinu, uz materijale koji su zastupnici dobili, prezentiran je dodatno slajd-projekcijom (Power Point) i obuhvatio je:....VIŠE (likni)

IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI PREPORUKA
OBUDSMENA ZA LJUDSKA PRAVA
BOSNE I HERCEGOVINE
IZ SPECIJALNOG IZVJEŠTAJA

s1

"PRISTUPAČNOST RADNIH PROSTORA ZAKONODAVNIH TIJELA
U BOSNI I HERCEGOVINI OSOBAMA SA INVALIDITETOM"

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine su, u skladu sa odredbom člana 2 stav 3 Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, s ciljem unapređenja prava osoba sa invaliditetom predviđenih Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom odlučili sprovesti istragu o (ne)postojanju arhitektonskih barijera u zgradama koje koriste
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i skupštine kantona.....VIŠE (likni)

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – 7.APRIL
2017.

s1

PROMOCIJA ČASOPISA "PARAPLEGIJA i MI"
Dan zdravlja se obilježava kako bi se kod građana podigla svijest o važnosti preventivnih mjera u očuvanju zdravlja i sprečavanje nastanka bolesti. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest i ispravno je liječiti.
Ove godine tema za Svjetski dan zdravlja je depresija i obilježava se pod sloganom: "Depresija - hajde da razgovaramo / Depression - Let's talk". U okviru proslave Svjetskog dana zdravlja održana je i promocija devetog broja časopisa " Paraplegija i M"“ koji izdaje Savez paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine...VIŠE (klikni)

DEVET BROJ ČASOPISA
SPODP FBiH

s1

Poštovani čitaoci, pisati uvod za deveti broj našeg časopisa sada je već pravi izazov. Informiranje članova Saveza kao, i svih drugih zainteresiranih, i pozitivne reakcije koje je časopis izazvao, velika su odgovornost za našu redakciju, ali i zadovoljstvo što smo postigli cilj. Nastavljamo pisati o temama koje su u vezi s osobama sa stanjem paraplegije i dječije paralize, o njihovim problemima ali i postignutim uspješnim rezultatima u različitim oblastima življenja i rada. Tu misiju vršimo putem vašeg i našeg časopisa “PARAPLEGIJA i MI”. i....VIŠE (klikni)

15. REDOVNA SKUPŠTINA
UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD
DJEČIJE PARALIZE DOBOJ JUG

slika

Pored zatupnika Skupštini je prisustvovao i općinski načelnik Mirnes Tukić sa svojim saradnicima, te predstavnici drugih NVO na lokalnoj zajednici. Od 11 zastupnika koliko broji Skupština sjednici je prisustvovalo 10 zastupnika i time je Skupština je mogla pravosnažno raditi i odlučivati. Nakon usvajanja Dnevnog reda i Zapisnika sa 14. redovne i reizborne skupštine Udruženja jednoglasno i bez primjedbi usvojeni su Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj udruženja za 2016. godinu, Zapisnik Nadzornog odbora kao i Program rada i Finansjski plan udruženja za tekuću godinu....VIŠE (klikni)

NAJAVA
MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO
PARAPLEGIČARA

slika1

Međunarodno otvoreno prvenstvo – 14. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize će se održati od 18. do 20. maja ove godine u Zenici na terenima Sportskog centra 'Kamberovića polje'.
Zvanično otvaranje sportskih igara i početak takmičenja je u petak,  19. maja, sa početkom u 09 sati minuta na Atletskom stadionu sportskog centra ' Kamberovića polje' u Zenici. Sportske igre - takmičenje se održava u atletici i šahu, pojedinačno i ekipno.....VIŠE (klikni)

STRATEGIJA ZA UNAPREĐENJE PRAVA I POLOŽAJA
OSOBA S INVALIDITETOM
U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

s2

Bosna i Hercegovina je u maju 2008. godine usvojila prvi dokument od značaja za oblast invaliditeta u Bosni i Hercegovini, Politika u oblasti invalidnosti u Bosni i Hercegovini kojim se opredijelila za novi pristup u oblasti invaliditeta, zasnovan na ljudskim pravima i socijalnom modelu. Na osnovu ovog dokumenta urađen je operativni dokument Strategija za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH 2011-2015 godina. S obzirom da je period implementacije ovog strateškog dokumenta završen, Vlada Federacije BiH imenovala je radnu grupu koju čine predstavnici..... VIŠE (klikni)

"OKRUGLI  STO"

PROBLEMI I POTEŠKOĆE OSOBA SA INVALIDITETOM PRI KORIŠTENJU BANKARSKIH USLUGA U BIH

Predstavnici Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize su učestvovali na ''Okruglom stolu'' na temu „Problemi i poteškoće osoba sa invaliditetom pri korištenju bankarskih usluga u BiH”“ koji održan 09.02.2017.godine u Sarajevo koji je organizovalo Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, uz podršku USAID programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG). Okrugli sto je organizovan u Sarajevu, hotel Hollywood. U radu Okruglog stola uzeli su učešće predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom iz: Banjaluke, Bihaća, Zenice, Tuzle, Tešnja i Sarajeva... VIŠE (klikni)

 


OSTALE VIJESTI

2016
SVEČANO OTVORENJE LIFTA ZA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U BOSANSKOM NARODNOM POZORIŠTU ZENICA
2016.
TAKMIČENJE U VOŽNJI SPRETNOSTI AUTOMOBILOM ZA OSOBE SA INVALIDITETOM
2016.
"47. MEMORIALU PROF. BOJANA HROVATINA" SLOVENIJIA - UDURŽENJE VELIKA KLADUŠA
2016.
UDRUGA PARAPELGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČJE PARALIZE LIVNO- 10. GODIŠNJICA RADA UDRUGE
2016.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE CAZIN - „SENI - 24“
2016.
ZAVRŠENE MEĐUKANTONALNE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA LIVNO 2016'
2016.
KANTONALNE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA ZENICA 2016.
2016.
NACIONALNA KONFERENCIJA U BOSNI I HERCEGOVINI
2016.
9. MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR PARAPLEGIČARA ''Banja Luka – 2016''
2016.
ZAVRŠENE MEĐUNARODNE SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA 'SARAJEVO 2016'
2016.
UDRUŽENJE  PARAPLEGIČARA  SANSKI  MOST - „OHRID 2016.“ - MAKEDONIJA
2016.
ZNAK PRISTUPAČNOSTI - NOVI PRAVILNIK
2016.
OBJAVLJEN VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA - FOND ZA PROFESIONALNU REHABILITACIJU I ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM FBiH
2016.
SAVEZ PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FBiH - ODRŽANA 18. REDOVNA SKUPŠTINA
2016.
UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE  PARALIZE VELIKA KLADUŠA - 10. REDOVNA SKUPŠTINA
2016.
SAVEZ ZA SPORT I REKREACIJU OSOBA S INVALIDITETOM BiH - JUBILEJ – 50 GODINA OD OSNIVANJA
2016.
IMENOVAN NOVI, DRUGI, SAZIV VIJEĆA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM BOSNE I HERCEGOVINE
2016.
3.DECEMBAR MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM - TEMATSKA SJEDNICA U PARLAMENTU BOSNE I HERCEGOVINE POVODOM DANA 'OSI'

 2016..
godina
2015..
godina
2014..
godina
2013..
godina
2012.
godina
2011.
godina
2010.
godinaMJESTO ZA VAŠU REKLAMU