1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

27.04.2019. godine

NAJAVA SPORTSKOG DOGAĐAJA
MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO I 16. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I
OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE – ZENICA 2019.


logo

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine i ove godine organizira tradicionalno Međunarodno otvoreno prvenstvo i 16. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

Domaćin i tehnički organizator je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica. Sportske igre su međunarodnog, otvorenog karaktera i u njima, iz godine u godinu, učestvuju države iz regiona.

Ove sportske igre su najmasovnije i najznačajnije, a ujedno i jedino okupljanje i takmičenje osoba s najtežim invaliditetom u regionu – stanjem paraplegije, kvadriplegije i dječije paralize.

Pokrovitelj ovogodišnjih sportskih igara je Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjim tradicionalnom međunarodnom sportskom takmičenju učestvovat će ekipe – predstavnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i domaćina Bosne i Hercegovine, koju će predstavljati ekipe – takmičari iz oba bosanskohercegovačka entiteta. Federaciju Bosne i Hercegovine predstavljat će ekipe šesnaest udruženja – članica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine.

Očekuje se učešće preko 130 takmičara – sportista s invaliditetom najtežeg tjelesnog oblika. Međunarodno otvoreno prvenstvo – 16. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize održat će se od 13. do 15 juna ove godine u Zenici.

Takmičenje se održava u atletici i šahu, pojedinačno i ekipno, u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Atletske discipline (trke u kolicima 100, 200 i 400 m i bacačke discipline: kugla, disk, koplje i čunj) održati će se na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” dok će se šahovsko takmičenje održati u hotelu “Zenica”, gdje će svi učesnici i gosti biti i smješteni.

Zvanično otvaranje sportskih igara i početak takmičenja predviđeno je u petak, 14. juna, s početkom u 9 sati na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici.

Sportske igre u takmičarskom dijelu bit će održane prema međunarodnim pravilima takmičenja osoba s invaliditetom, sa svim neophodnim pratećim stručnim i pomoćnim osobljem. Zvanični, ljekar – “klasifikator”, licenciran od Paraolimpijskog komiteta, odredit će kategorije takmičara, a suđenje će obaviti profesionalne međunarodno verificirane sudije.

Igre će za sve vrijeme trajanja biti pod vodstvom i kontrolom Glavnog rukovodioca sportskih igara, Tehničkog rukovodioca, Takmičarske komisije, Komisije za žalbe i predstavnika Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine kao glavnog organizatora i domaćina igara.

Nakon završetka Međunarodnog otvorenog prvenstva – 16. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine predviđeno je proglašenje rezultata i dodjela nagrada najboljim takmičarima i ekipama na završnoj večeri u hotelu

kamberovicai
Atletski stadion “Kamberovića polje” - Zenica

 

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti