1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

17.07.2018. godine

UDRUŽENJE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD PARALIZE ZENICA
AKTIVNOSTI NAŠEG UDRUŽENJA - JULI 2018.

PREMIJERA MOTIVACIONOG FILMA "SJENKE“"

S1

U subotu, dana 12.05.2018. godine u Multiplex Ekranu Zenica je održana premijera filma ''Sjenke'' u organizaciji našeg udruženja.
Film predstavlja tri uspješne žene sa invaliditetom koje nastoje srušiti predrasude o osobama sa invaliditetom u našoj zemlji.
Akterke filma su Vernesa Krišto, Almedina Čamdžić i Mersiha Fazlić, režiser, snimatelj i montažer filma je Aladin Kavgić, a na filmu je radio tim od šest ljudi od kojih su četiri osobe sa invaliditetom.
Film je motivacionog karaktera i pokazuje da se uz jaku volju sve prepreke mogu prevazići, te da ništa nije nemoguće. Premijera filma je zaista bila posjećena čime smo jako zadovoljni, jer je glavni cilj bio pokazati ''običnim'' ljudima kako se može stvarati i biti uspješan u životu bez obzira na sve. Nakon premijere smo čestitali i nastavili druženje i razgovor sa akterkama filma uz catering i osvježenje, te svi skupa podijelili pozitivna mišljenja i emocije vezane za film.
Ovo je zasigurno bio jedan uspješan i pozitivan izlazak iz ''sjenke'' kao i primjer svima šta znači borba i želja za životom.

S2

 

PRIJATELJSKI PREMA INVALIDITETU –POSJETA ZAVIDOVIĆIMA

U sklopu nastavka projekta ''Prijateljski prema invaliditetu'' ispred našeg udruženje su predsjednik Harun Aliefendić i administrativna asistentica udruženja Đidić Samira, dana 16.04.2018.godine,  posjetili općinu Zavidovići zbog ugovorenog sastanka sa načelnikom općine Hašimom Mujanovićem.

Sastanku su još prisustvovali članovi Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize  Zavidovići, Almedina Čamdžić i Salko Omerašević, a srdačno nas je ugostio pomoćnik načelnika gospodin Idriz Alihodžić, a zbog novonastalih obaveza načenika Mujanovića koji, nažalost, nije mogao biti prisutan na sastanku u dogovorenom terminu.

Tema razgovora su bile arhitektonske barijere, pristupačnost i problem sa parking mjestima, te prijedlozi na koji način bi se takvi problemi mogli rješavati. Razgovor je protekao ugodno i sa pozitivnim ishodom jer smo naišli na razumijevanje problema od strane Idriza Alihodžića, te smo postigli određene dogovore za koje se nadamo da će biti ispoštovani.

Sastanak je održan u Centru za kulturu kome smo uručili znak 'Prijateljski prema invaliditetu' kao simbol pristupačnosti u svim situacijama.

 

 

S3

 

 

 

Stručna služba Saveza

 

nazad na novosti