PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

15.03.2017. godine

MEĐUNARODNO OTVORENO PRVENSTVO - 14. SPORTSKE IGRE
PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine i ove godine organizuje tradicionalno Međunarodno otvoreno prvenstvo – 14. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.
Ove sportske igre su najmasovnije i najznačajnije, a ujedno i jedino okupljanje i takmičenje sportista - osoba sa najtežim invaliditetom - u regionu.

slika1

Sportske igre su međunarodnog–otvorenog karaktera i na ovogodišnjim, tradicionalnom sportskom takmičenju učestvovaće ekipe-predstavnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i domaćina Bosne i Hercegovine, ekipe-takmičari iz oba bh. entiteta. Očekuje se učešće preko 130 takmičara – sportista s invaliditetom najtežeg tjelesnog oblika.

Međunarodno otvoreno prvenstvo – 14. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize će se održati od 18. do 20. maja ove godine u Zenici na terenima Sportskog centra 'Kamberovića polje'.
Zvanično otvaranje sportskih igara i početak takmičenja je u petak,  19. maja, sa početkom u 09 sati minuta na Atletskom stadionu sportskog centra ' Kamberovića polje' u Zenici.

Sportske igre - takmičenje se održava u atletici i šahu, pojedinačno i ekipno.
Atletske dicipline (trke u kolicima 100, 200 i 400 m i bacačke discipline – kugla, disk i koplje) će se održati na Kamberovića polju, dok će se šahovsko takmičenje održati u hotelu "Zenica", koji je u sklopu Sportskog centra Kamberovića polje, u kojem će biti smješteni svi učesnici sportskih igara.

Sportske igre u takmičarskom dijelu će biti održane prema međunarodnim pravilima takmičenja osoba s invaliditetom sa svim neophodnim, pratećim, stručnim i pomoćnim osobljem.

Zvanični ljekar–"klasifikator" će odrediti kategorije takmičara, a suđenje će obaviti profesionalne međunarodno verifikovane sudije.

Igre će za svo vrijeme trajanja biti pod vođstvom i kontrolom Glavnog rukovodioca sportskih igara, Tehničkog rukovodioca, Takmičarske komisije, Komisije za žalbe i  predstavnika Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine kao glavnog organizatora i domaćina igara.

Nakon završetka sportskog takmičenja predviđeno je na završnoj večeri Međunarodnog otvorenog prvenstva - 14 sportskih igara paraplegičara proglašenje rezultata i dodijela nagrada najboljim takmičarima i ekipama u hotelu ''Zenica'', sa uobičajenim druženjem svih učesnika i gostiju Sportskih igara  uz večeru i prigodnu muziku.

 

Stručna služba Saveza


 

nazad na novosti