1

 
 

PREPORUČUJEMO

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- ZDRAVSTVA
- ZAPOŠLJAVANJA
- PRAVA OSI
- PRISTUPAČNOSTI

Preuzmite zakone iz oblasti
prava osoba s invaliditetom
u BiH i FBiH

- DOMAĆI
- MEĐUNARODNI
- PUBLIKACIJE

Ukoliko nemate instatiliran
ovaj program, možete
ga besplatno preuzeti
(instalirati) ovdje:


(klikni na sliku za
preuzimanje programa)

 

31.08..2018. godine

PARAPLEGIJA i MI
ČASOPIS SAVEZA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE
FEDERACIJE BOSNE i HERCEGOVINE -
broj: 13


s1

Iz časopisa – UVOD:
Riječ glavnog urednika

Poštovani čitaoci, naš časopis Paraplegija i Mi došao je do svog trinaestog izdanja. To je sasvim sigurno razlog da budemo ponosni i zadovoljni, jer je naša misija informiranja članova ali i drugih zainteresiranih postigla svoj cilj.

Kako smo i u ranijim obraćanjima isticali, reakcije na naš časopis veoma su pozitivne, a uspjeli smo postići da takve i ostanu. Nije nam namjera da se samo hvalimo, ali važno nam je znati šta naši čitaoci žele i to im prezentirati. Redakcija ima veliku odgovornost prema našim članovima i svim drugim koji čitaju naš časopis da održi visok nivo tekstova, izvrši što bolji izbor, ostvari saradnju s priznatim stručnjacima iz oblasti od interesa za naše članstvo.

I pored problema na koje nailazimo, ušli smo u petu godinu kontinuiranog izdavanja našeg i vašeg časopisa, uz punu saradnju redakcije sa saradnicima i udruženjima – članicama Saveza, koji učestvuju u stvaranju svakog broja svojim prilozima, vijestima i informacijama o svom radu.

I u ovom broju nastojali smo zadržati kvalitetan sadržaj – stručne i afirmativne tekstove, važne informacije, poznati kvalitet dizajna i fotografija te se nadamo da smo u tome i uspjeli.

Stalna rubrika – Vijesti iz Saveza u ovom broju donosi informacije o aktivnosti naših članica – udruženja iz Saveza Unsko-sanskog kantona, udruženja Velike Kladuše, Zenice i Livna. Aktivnosti Saveza prezentirane su kroz informacije o održanoj XX redovnoj Skupštini Saveza i učešću na 13. Kongresu ESCIF-a, koji je održan u Pragu, a Bosnu i Hercegovinu su predstavljali prof. dr. Mirsad Muftić, predsjednik našeg Saveza, i Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza, kao delegirani članovi Unije paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Bosne i Hercegovine.

Kolumna prof. dr. Mirsada Muftića u ovom broju časopisa posvećena je temi o efikasnosti liječenja kičmene moždine putem matičnih ćelija, što će sigurno zainteresirati mnoge osobe s invaliditetom i bez invaliditeta.

Naš časopis u svakom broju donosi i tekstove naših stručnih saradnika. U ovom broju naši stalni stručni saradnici prof. dr. sci. Emir Fejzić, dipl. ing. arh., i dr. sci. Irma Fejzić, dipl. ing. arh., pišu o značajnoj društvenoj temi “Prilagođavanje školskih objekata osobama umanjenih tjelesnih mogućnosti”, tj. o primjeru moguće suradnje struke i srednjeg i visokog obrazovanja u prevladavanju arhitektonskih barijera.
Također, zanimljiv je i tekst “Intratekalna terapija baklofenom kod izraženih mišićnih spazama nakon lezije centralnog motornog neurona”, autora doc. dr. Hasana Sefe, dr. Edina Hajdarpašića i dr. Adija Ahmetspahića sa Klinike za neurohirurgiju, Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu.U ovom broju prezentiramo vam i stručni tekst doc. dr. Branke Marković, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije s Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

Intervju je naša stalna rubrika i uvijek se trudimo da vam predstavimo osobe koje se bore i uspijevaju da prebrode životne teškoće uz mnogo rada, pozitivnih stavova i optimizma, i koji djeluju inspirativno na naše članove ali i na ljude bez invaliditeta. Od njih se može naučiti mnogo toga, a ovaj put predstavili smo Haruna Aliefendića iz Zenice.

U rubrici Drugi pišu možete pročitati zanimljiv tekst o postupku Ante Bonacina, vozača gradskog autobusa u Splitu, koji je pokazao kako treba da se svi ponašamo prema osobama s invaliditetom, posebno onima najtežeg stepena – koji koriste invalidska kolica, kao i tekst Božice Ravlić – “Jednom ćemo biti samo ljudi, a osobe s invaliditetom bit će pojam iz prošlosti”.

U sportskoj rubrici donosimo vijesti s održanog Međunarodnog otvorenog prvenstva – 15. Sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize “Sarajevo – 2018”, te s drugih sportskih i šahovskih takmičenja u Bosni i Hercegovini i regiji na kojima su učestvovali predstavnici naših članica – udruženja.

Nadamo se da ćete biti zadovoljni i s trinaestim brojem časopisa Paraplegija i Mi i i da će svako od vas pronaći sadržaj koji će mu biti zanimljiv i od koristi, a redakcija će se truditi da nastavi svoj rad na dostignutom nivou i za vaše zadovoljstvo i potrebe.

Napomena redakcije:

U svoje ime i u ime redakcije časopisa želim napomenuti da smo otvoreni za saradnju sa svima kojima su u fokusu osobe s invaliditetom i koji su zainteresirani da objave svoje tekstove, stručne ili empirijske, u našem časopisu. Također, pružamo mogućnost firmama da se reklamiraju u našem časopisu. Svi zainteresirani za saradnju ili reklamiranje mogu se, za sve informacije, obratiti glavnoj urednici na telefon 033/710-445 ili na e-mail: savez@paraplegicari.org.

Glavna i odgovorna urednica:
Elvira Bešlija

Sarajevo, august 2018. godine

preuzmite elektronsko izdanje časopisa u PDF - OVDJE

 

Stručna služba Saveza


nazad na časopisi